Külföld

Elfogadták az USA történetének legszigorúbb abortusztilalmát

rtl.hurtl.hu

2022. május 26. 9:06

Csak vészhelyzetben, szexuális erőszak, vagy vérfertőzés esetén engedélyezett a beavatkozás.

Aláírta a republikánus Kevin Stitt kormányzó az USA eddigi legszigorúbb abortusztörvényét Oklahomában. A rendelet a terhesség minden szakaszában tiltja a beavatkozást: az csak akkor végezhető el, ha orvosi vészhelyzet áll fenn, vagy ha a magzat nemi erőszak, vagy vérfertőzés által fogant, írja a CNN.

Az állam jogvédő és választáspárti szervezetei ígérik, hogy meg fogják támadni a törvényt, ami ellene megy a jelenleg nemzeti szinten is támadott, 1973-as Roe v. Wade ítéletnek. Ez az a precedens, ami védelmet nyújt az abortuszért folyamodó nőknek az országban.

Számos republikánus vezetésű államban már előkészítették a törvényeket, amik akkor fognak életbe lépni, amikor a legfelsőbb bíróság várhatóan – június vége felé – felülírja ezt az ítéletet. A törvénynek része az is, hogy magánemberek is beperelhetnek olyan klinikákat, amik segítenek a nőknek abortuszt elvégezni.

Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként minden életpárti törvényt aláírok, amely az asztalomra kerül, és büszke vagyok arra, hogy ma betarthatom ezt az ígéretemet

– mondta a kormányzó.

Oklahoma négy érintett klinikája már leállította a terhességmegszakítást a tilalomra való tekintettel, írja az MTI. Már május elején életbe lépett Oklahomában az a jogszabály, amely a terhesség hatodik hete után tiltotta be az abortuszt. Mindkét törvényjavaslat végrehajtási rendelkezését a szeptemberben életbe lépett texasi jogszabály mintájára alkották meg, amelynek nyomán abban az államban beszüntette tevékenységét szinte minden, az abortusz elvégzésére hivatott klinika. Az oklahomai törvények elfogadása előtt az állam a hat hét utáni abortuszt elvégeztetni kívánó texasi nők célpontjává vált.

Az abortusztilalom időszakára jellemző, súlyos, életet veszélyeztető házi magzatelhajtó praktikákról az rtl.hu közölt összeállítást.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője pedig a Reggeliben mondta el, milyen súlyos következményei lehetnek, ha megtiltanák nőknek az abortuszt:


Nyitókép: Dylan Hollingsworth/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#abortusz#usa#oklahoma#tilalom#törvény#republikánus

Címlapról ajánljuk