Külföld

Háborús veszély Libanonban: többek között Magyarország is arra kéri állampolgárait, hogy hagyják ott az országot

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 4. 18:42

Egyre nagyobb a közel-keleti eszkaláció veszélye, a  külügy arra kérte a magyarokat, hagyják el Libanont és Iránt.

Számos ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország mellett Magyarország is arra kéri állampolgárait, hogy lehetőség szerint mielőbb hagyják el Libanon területét a háborús eszkaláció veszélye miatt, írja a Portfolio.

Korábban az AFP arról tudósított: Irán és szövetségesei arra készülnek, hogy megbosszulják a több politikai vezetőjük ellen elkövetett merényleteket, amelyek miatt Izraelt hibáztatják. 

A Libanonban, iráni támogatással működő Hezbollah vasárnap bejelentette, hogy több rakétát is kilőtt Izrael területére az éjszaka. Az izraeli hadsereg szerint 30 rakétával vették célba az országot, amelyek legtöbbjét sikeresen hatástalanította a légvédelem.

A magyar Konzuli Szolgálat tanácsait nemrég frissítették. Azt írták: a a Libanon déli határán zajló összecsapások jellege egy olyan, egyre erősödő kockázati tényezőt hordoz magában, amely részeként a biztonsági helyzet váratlan romlása is bekövetkezhet, ideiglenesen ellehetetlenítve az ország elhagyását. Emiatt, és a kereskedelmi járatok egyre szűkülő lehetőségei miatt azt javasolják, hogy a Libanonba történő utazásokat halasszák el, az országban tartózkodó magyar állampolgárok pedig fontolják meg tartózkodásuk azonnali megszakítását és mielőbbi távozásukat.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Iráni Iszlám Köztársaságot szintén az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta. Az országban tartózkodó magyar állampolgároktól azt kérték, hogy regisztráljanak konzuli védelemre. Amennyiben valaki a figyelmeztetés ellenére mégis Iránba utazna, úgy fontos az előzetes konzuli regisztráció, illetve szükség esetén a közvetlen nagykövetségi bejelentkezés.

#Külföld#eszkaláció#közel-kelet#libanon#irán#külügy#magyar#állampolgár

Címlapról ajánljuk