Külföld

Donald Trump fekete újságírók előtt kérdőjelezte meg, hogy Kamala Harris fekete

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 1. 14:34

Feszült légkörű panelbeszélgetést tartott Donald Trump egy fekete újságírószövetség tagjai előtt. A republikánus elnökjelölt dühösen rátámadt az őt korábbi kijelentéseivel szembesítő újságíróra, hazugságok sokaságát mondta, és megkérdőjelezte, hogy a fekete apától és indiai anyától származó Kamala Harris valóban fekete-e. 

Donald Trump egy fekete újságírószövetség konferenciáján kijelentette, Kamala Harris csak nemrég találta ki, hogy fekete, hogy politikai előnyt kovácsoljon származásából, és korábban mindig csak indiai származását hangsúlyozta. A republikánus elnökjelöltnek nem ez volt az egyetlen hamis kijelentése a feszült hangulatú, egy órásra tervezett, de végül csak alig több mint fél órán át tartó beszélgetés alatt, amiben dühösen kelt ki az őt kérdező újságírók ellen.

Az eseményt az ABC News kongresszusi tudósítója, Rachel Scott kérdései nyitották, aki szembesítette Trumpot korábbi, sokak által rasszistának tartott kijelentéseivel, mint amikor kétségbe vonta, hogy Barack Obama volt amerikai elnök, vagy az indiai származású republikánus Nikki Haley  amerikai állampolgár-e, vagy színesbőrű amerikai kongresszusi tagoknak azt mondta, menjenek vissza oda, ahonnan jöttek, és egy fehér felsőbbrendűséget hirdető emberrel vacsorázott floridai otthonában. Scott rákérdezett, hogy ezek után a fekete szavazók miért is bíznának benne.

Donald Trump erre sértődötten közölte, hogy még soha nem kérdezték „ilyen szörnyű modorban”, azt kérdezve az újságírónőtől, hogy a „szörnyű” „fake news”  televíziótól van-e, a kérdésekre pedig az „undok, komisz” jelzőt használta.

Donald Trump fekete újságírók előtt kérdőjelezte meg, hogy Kamala Harris fekete-e
Donald Trump republikánus elnökjelölt a Fekete Újságírók Országos Szövetsége (NABJ) panelbeszélgetésé Chicagóban, 2024. július 31-én. Fotó: REUTERS/Vincent Alban

A beszélgetés alatt kijelentette, hogy Kamala Harris csak azért lehetett alelnök, mert fekete és nő, majd megkérdőjelezte, hogy a demokrata elnökjelölt valóban feketének tartja magát. Trump közölte, hogy évek óta ismeri áttételesen, és „mindig is csak indiai származásáról beszélt”, és „csak pár éve tudtam meg, hogy fekete, amikor feketévé változott”. Amikor szembesítették azzal, hogy Harris mindig is feketeként határozta meg magát, és egy fekete egyetemre jár, kijelentette, hogy „nyilvánvalóan nem”, „folyamatosan indiai volt, és hirtelen fordulattal lett fekete személy”, hozzátéve, hogy „valakinek utána kellene ennek néznie”.

Nem ez egy nyilvánvalóan hamis kijelentése volt, és nem az egyetlen, amit a beszélgetés alatt tett. A jamaikai apától és indiai anyától született Harris mindig is inkább fekete származását hangsúlyozta, a leghíresebb fekete egyetemre járt, ahol a legnagyobb fekete diáklány-egyesület tagja, majd a fekete joghallgatók szövetségének elnöke volt. Emellett ügyészi karrierje alatt végig feketeként hivatkoztak rá. Harris ugyanakkor indiai származásáról is büszkén nyilatkozott.

Kamala Harris férje, Doug Emhoff egy szerda esti adománygyűjtő rendezvény reagált, közölve, hogy Trump a kijelentéseivel „egy amúgy is szörnyű ember még rosszabb változatát” mutatta be, akit „soha nem kéne a Fehér Ház közelébe engedni”. Harris visszafogottan reagált Trump állításaira. Azt mondta, hogy a republikánus elnökjelölt „a régi, megosztó és tiszteletlen műsort” adta elő, hozzátéve, hogy „az amerikai emberek jobbat érdemelnek”, egy „olyan vezetőt, aki igazat mond, és nem ellenségesen és dühösen reagál, amikor tényekkel szembesítik”.

Ahogy a mondás tartja, soha ne harcolj egy disznóval, mert összesározod magad, a disznó pedig szereti 

mondta a Washington Postnak Bakari Sellers volt dél-karolinai állami képviselő arra a kérdésre, hogy Harrisnek hogyan kell reagálni Trump kijelentéseire. Sellers hozzátette, hogy a demokrata elnökjelöltnek „nem kell mondania semmit, vannak pillanatok, amikor nincs szükség rá”, és hagynia kell, hogy Trump egyértelművé tegye, mit képvisel.

A lapnak a demokrata elnökjelölt munkatársai és támogatói is azt mondták, Harris stratégiája az lesz, hogy nem tesz drámai és erőteljes kijelentéseket, mert Trump a saját szavaival elmarja maga mellől az újabb kaotikus Trump-elnökségtől félő mérsékelt szavazókat, és feltüzeli a demokrata szavazókat.

Nyitókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt a Fekete Újságírók Országos Szövetsége (NABJ) panelbeszélgetésé Chicagóban, 2024. július 31-én. Fotó: REUTERS/Vincent Alban

#Külföld#amerikai elnökválasztás 2024#donald trump#Kamala Harris

Címlapról ajánljuk