Külföld

„Össze fog omlani Biden kártyavára” – egyre hangosabban követelik Joe Biden visszalépését a demokraták

rtl.hurtl.hu

2024. július 18. 17:30

Egyre nagyobb a nyomás az újraválasztására készülő Joe Biden amerikai elnökön, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. Az elmúlt napokban a Demokrata Párt több vezető politikusa is nyíltan, vagy magánbeszélgetésekben erre bíztatta, attól félve, hogy nem győzheti le Donald Trumpot. Ráadásul a demokrata választók döntő többsége is ezt szeretné, mert nem tartják képesnek az elnöki feladatok ellátására. Biden az elmúlt hetekben ellenált a nyomásnak, de a mostanra már jobban hallgat a visszalépését támogató érvekre is.  

Joe Biden amerikai elnök a nyilvánosság előtt még mindig határozottan állítja, hogy nem fog visszalépni az elnökjelöltségtől, és készen áll újra megmérkőzni Donald Trump republikánus elnökjelölttel, de zárt ajtók mögött már elkezdett figyelni a visszalépését szorgalmazó hangokra. A New York Times és a CNN értesülései szerint Biden ugyan nem adta jelét annak, hogy a visszalépés mellett döntene, de már nem is olyan határozott a kérdésben, mint eddig.

Nem olyan hajthatatlan, mint nyilvánosan – mondta a CNN-nek egy magas rangú demokrata tanácsadó, aki névtelenül nyilatkozott, hogy ne haragítsa magára a Biden-kampányt és a Fehér Házat. Hozzátette: Biden már nem azt mondja, hogy „Kamala (Harris alelnök) nem tudna nyerni”, hanem már kérdezi, hogy „Kamala nyerhet-e”. Ugyanerről számoltak be a Timesnak nyilatkozó demokraták is, jelezve, hogy Biden már hajlandó odafigyelni a vereségét jelző közvélemény-kutatási adatokra is.

Vezető demokraták követelik távozását

Joe Biden alkalmassága és nyerési esélyei miatt a június végén tartott elnökjelölti vita után kezdtek el komolyabban aggódni a demokraták, amin katasztrofálisként jellemzett teljesítményt nyújtott, és zavartnak tűnt, megerősítve a róla kialakult képet, hogy már túl öreg az elnöki feladatok ellátására:


A vitát követő hetekben Biden kampányrendezvények és sajtóinterjúk sorát adta, hogy eloszlassa a vele szemben támadt kételyeket. Elismerte, hogy a vitán nem nyújtott igazán jó teljesítményt, de rossz szereplését a tengerentúli utazásai miatti fáradtsággal indokolta, és többször kijelentette, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, azt állítva, hogy neki van a legnagyobb esélye legyőzni Trumpot.


Az elmúlt hetek azonban egyáltalán nem oszlatták el az aggodalmakat. A nyilvános közvélemény-kutatások rendre azt mutatják, hogy alulmaradna az elnökválasztáson Donald Trumppal szemben, főleg az elnökválasztás szempontjából kulcsfontosságú ingaállamokban. Az AP amerikai hírügynökség és Chicago Egyetemen működő NORC szerdán közzétett felmérése szerint 10 demokrata szavazóból csak három különösen, vagy nagyon biztos abban, hogy Bidennek megvan a mentális állapota az elnöki feladatok ellátásra, és

a demokraták 65 százaléka szerint Bidennek vissza kellene lépnie a jelöltségtől, a pártnak pedig új jelöltet kellene választania.

A visszalépését követelő hangok szerdára minden korábbinál hangosabbra erősödtek, ahogy kiderült, már a Demokrata Párt vezető politikusai is ebbe az irányba igyekeznek terelni az elnököt. Az ABC News beszámolója szerint, amit később több lap is megerősített, a szenátus és a képviselőház demokrata frakcióvezetője is erre ösztönözte Bident az elmúlt napokban tartott privát találkozókon, jelezve neki, hogy a képviselőházi és szenátusi választásokra is rossz hatással lehet, hogy ő marad az elnökjelölt.

A találkozók tényét az érintettek szóvivői megerősítették, de annak tartalmáról már nem nyilatkoztak. A képviselőházi frakcióvezető megnyugtatta a Biden távozását akaró demokratákat, hogy átadja üzenetüket az elnöknek, és az NBC News értesülései szerint „pontosan ezt is tette”.

Chuck Schumer szenátor emellett arra is felhívta az elnök figyelmét, hogy egyre kevesebb kampánytámogatást kapnak, ahogy a nagypénzű donorok a teljesítménye és esélyei miatt aggódva nem hajlandóak adományokat adni nem csak az elnök újraválasztására, de a demokrata szenátor- és képviselőjelöltek kampányára sem. Ugyanezt mondta Bidennek Jeffrey Katzenberg, az elnök kampánytanácsadója egy meetingen – értesült a Wall Street Journal és a New York Times is.

Szintén szerdán visszalépésre szólította fel Bident az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus, a szenátori választásra készülő Adam Schiff kaliforniai képviselő. „Komoly aggályaim vannak azzal kapcsolatban, hogy az elnök le tudja-e győzni Donald Trumpot novemberben” – közölte a politikus, aki szerint „eljött az idő, hogy Biden elnök átadja a stafétát”, és „megőrizze vezetői örökségét, és segítsen legyőzni Donald Trumpot".

Áttörhet a gát

Schiff bejelentése azért is kapott nagy figyelmet, mert úgy tekintenek rá, mint a kevés demokrata politikus, aki képes lehet rábeszélni Bident a visszalépésre. Emellett közeli szövetségese a Demokrata Párt egy másik nagyágyújának, Nancy Pelosi egykori házelnöknek, aki több nyilatkozatában is arra utalt, hogy Bidennek meg kéne fontolni a visszalépését. 

„Össze fog omlani Biden kártyavára” – egyre hangosabban követelik Joe Biden visszalépését a demokraták
Joe Biden amerikai elnök a civileknek adható megmagsabb érdemrenddel tünteti ki Nancy Pelosi egykori demokrata házelnököt a Fehér Házban, 2024. május 4-én. Fotó: REUTERS/Evelyn Hockstein

Közben szintén szerdán a CNN arról számolt be, hogy Pelosi egy magánbeszélgetésen közölte Bidennel, hogy a felmérések szerint nem tudja legyőzni Trumpot az elnökválasztáson, és indulásával megakadályozhatja, hogy a demokraták többségbe kerüljenek a képviselőházban.

Demokrata politikusok és Biden újraválasztásán dolgozó kampánystratégák emellett azon aggódnak, hogy az elnök csak közeli tanácsadóinak egyre szűkölő csoportjára hallgat, és nem kap megfelelő információkat az elnökválasztás állásáról, és nem figyel a vereségét jelző közvélemény-kutatásokra. „Nem jut el hozzá az őszinte igazság” – mondta egy demokrata képviselő a Washington Postnak.

Schiff a nyilvános kiállásával – valamint Pelosi Bidennel folytatott beszélgetésének kiszivárogtatásával a sajtónak – elemzők szerint olyan üzenetet küldenek a demokrata politikusoknak, hogy nyugodtan beszélhetnek nyilvánosan is aggályaikról Bidennel kapcsolatban. Mostanra már a kongresszus 20 demokrata tagja szólította fel nyilvánosan az elnököt a visszalépésre, de az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint ennél jóval többen vannak, akik zárt ajtók mögött megkérdőjelezik indulását Trump ellen. A Washington Post információi szerint az aggódok között van Barack Obama volt amerikai elnök is.

„Össze fog omlani Biden kártyavára” – egyre hangosabban követelik Joe Biden visszalépését a demokraták
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke és Adam Schiff, a hírszerzési bizottság demokrata párti elnöke sajtótájékoztatóra érkezik a törvényhozás washingtoni épületében 2019. október 2-án. Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

A Postnak több demokrata képviselő és kongresszusi dolgozó is azt mondta, hogy többen is azt tervezik, hogy nyíltan visszalépésre szólítják fel Bident a jövő héten, amikor egy szünet után a kongresszus újra ülésezni fog Washingtonban. Az ABC News is úgy értesült „jó kapcsolatokkal rendelkező demokrata forrásokból”, hogy kezd összeomlani Biden támogatottsága a választott demokrata pártvezetők körében, egyikük – aki a vita óta nyilvánosan védi Bident – pedig kijelentette, hogy „nemsokára az egész kártyavár összeomlik” Biden szeme láttára.

Egy újabb jel a demokrata kétségekre, hogy a Demokrata Párt a szenátusi és képviselőházi frakcióvezető kérésére augusztus elejére halasztotta azt a virtuális szavazást, amivel hivatalosan is elnökjelöltnek kiáltanák ki Bident. A szavazást az eredeti tervek szerint július végén tartották volna, az elnökjelölő gyűlés előtt.

Biden elmondta, mi késztetné lemondásra

Biden a vita után egy héttel még azt mondta, hogy csak a jóisten tudná rávenni arra, hogy visszalépjen az elnökjelöltségtől, egy hete viszont egy sajtótájékoztatón azt, hogy akkor, ha tanácsadói bizonyítanák neki, hogy nem nyerhet. Egy kedden felvett interjúban, amiből szerdán közöltek részleteket, azonban már azt mondta, akkor lépne vissza, ha orvosok közölnék vele, hogy valamilyen egészségügyi problémájára derült fény. Szerdán aztán bejelentették, hogy lemondja programjait, miután kiderült, hogy covidos, és a következő napokat delaware-i házában tölti.

Bidennek egy keddi kampányrendezvényen sem sikerült megnyugtató teljesítmény nyújtania. Beszéde közben többször a mondatok közben megállt, mintha elveszítette volna gondolatmenetét, és tárgyi tévedései voltak. Szónoklatában ugyanakkor látszólag reagált a visszalépését követelő hangokra is, felidézve egy ismert amerikai politikai mondást, ami szerint, aki barátot szeretne magának Washingtonban, az szerezzen be egy kutyát, hozzátéve, hogy „az elmúlt hetek után értem, hogy mit jelent”.

Nyitókép: Joe Biden amerikai újságíróknak integet, mielőtt felszáll az elnöki különgépre, 2024. július 15-én – Fotó: Tom Brenner / Reuters

#Külföld#amerikai elnökválasztás 2024#egyesült államok#joe biden#Demokrata Párt#elnökjelölt#ma

Címlapról ajánljuk