Külföld

Augusztus első hetében szavazhatnak a demokraták Biden jelöltségéről

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 19:01

Be akarják biztosítani, hogy Ohióban is szerepeljen a szavazólapokon.

Virtuális szavazáson dönthet a Demokrata Párt augusztus első hetében Joe Biden elnökjelöltségéről – írja az AP hírügynökség. A Demokrata Nemzeti Konvenció szabályzati bizottsága pénteken ül össze, hogy megtárgyalják ennek menetét.

Az AP híréből kiderül, hogy az ohiói szabályozás szerint augusztus 7-ig be kell jelenteni az elnökválasztáson induló jelölteket, hogy az államban felkerülhessenek a szavazólapokra. Ezt a szabályt ugyan megváltoztatták, de a módosítás csak szeptember elsején lép hatályba, a regnáló elnök kampánycsapata pedig ragaszkodik az eredeti szabály betartásához, hogy a republikánusok ne emelhessenek kifogást Biden jelöltsége ellen.

A virtuális szavazás azonban nem garantálja, hogy valóban Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje: a szabályzati bizottság úgy is dönthet, hogy a Demokrata Párt augusztus 19-22. között megtartandó chicagói gyűlésén személyes szavazást is tartsanak az elnökjelöltről. Az AP-nek nyilatkozó bizottsági tag szerint a virtuális szavazás egyfajta biztosíték lenne a demokraták számára.

Az AP-NORC felmérése szerint a demokrata választók kétharmada gondolja úgy, hogy Bidennek vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől és hagyni, hogy pártja mást jelöljön. Tízből csak hárman gondolják úgy, hogy Joe Biden az elnökségre alkalmas szellemi állapotban van.

Nyitókép: REUTERS/Tom Brenner

#Külföld#joe biden#Demokrata Párt#amerikai elnökválasztás

Címlapról ajánljuk