Külföld

Joe Biden és Donald Trump vitája után kisebb pánikban a demokraták

rtl.hurtl.hu

2024. június 28. 6:43

Bizonytalan, erőtlen volt, nagyon nem nyújtott megnyugtató teljesítmény Joe Biden a Donald Trump elleni elnökjelölti vitán. A Demokrata Pártban vannak, akik katasztrófáról beszélnek, és legszívesebben visszaléptetnék a 81 éves elnököt, hogy gyorsan találjanak helyette egy új jelöltet.

Első elnökjelölti vitáját tartott magyar idő szerint péntek hajnalban Joe Biden jelenlegi és kihívója, Donald Trump volt amerikai elnök. Elemzők szerint a hivatalban lévő demokrata elnöknek egyetlen egy feladata lett volna: meggyőzni az életkora miatt aggódó választókat, akik azt gondolják, hogy 81 évesen már túlságosan öreg az elnöki posztra. Az első reakciók szerint ez nem sikerült.

Bizonytalan, ingadozó, erőtlen, ingatag, vontatott, esetlen. 

Az amerikai sajtó ezekkel a szavakkal jellemezte Joe Biden vitán nyújtott alakítását, ami után a demokraták pánikhangulatba kerültek. Annyira, hogy egyes hangok szerint még azon is el kellene gondolkoznia a pártnak, hogy másik elnökjelöltet választ magának.

Biden egykori kommunikációs igazgatója, Kate Beddingfield a CNN-nek nyilatkozva „csalódáskeltőként” jellemezte az elnök vitán nyújtott teljesítményét, közölve, hogy „ezt nem lehet másként értékelni, ez nem volt egy jó vita Joe Biden számára. Azt kellett volna bizonyítania, hogy energikus és életerős, de kudarcot vallott – tette hozzá Beddingfield.

Egy demokrata képviselő már egészen határozottabb kritikát fogalmazott meg a The Hill című washingtoni lap egyik újságírójának: 

ez egy katasztrófa volt.

Hozzátette, Biden csapatának meg kell győznie az elnököt arról, hogy vonja vissza a jelöltségét, és egy nyílt elnökjelölő pártgyűlésen másvalakit kéne megválasztani Trump ellenfelének.

David Axelrod, Barack Obama egykori amerikai elnök egyik legmagasabb rangú tanácsadója kijelentette:

Beszélgetések lesznek arról, hogy folytatnia kell-e.

Egy veterán demokrata stratéga a New York Timesnak nyilatkozva közölte, hogy fel fognak erősödni a visszalépését követelő hangok, hozzátéve, hogy a pártok „győzelemre születettek”, de „az az ember ott Trump mellett a színpadon nem tud győzni”. 

Hasonló kritikákat fogalmaztak meg Trumpot ellenző republikánusok is. Egyikük, Alyssa Farah Griffin kijelentette, hogy „ez rosszabb, mint ahogy azt az emberek elképzelték”, Mike Murphy pedig közölte, hogy „Bidenre fogok szavazni, de eddig ez egy katasztrófa”.  

Még Kamala Harris alelnök is kénytelen volt elismerni, hogy Biden nem szerepelt a legjobban. A CNN-nek nyilatkozva a vita után közölte, hogy „igen, lassan lendült bele, de a hajrára felerősödött”.

Joe Biden és Donald Trumo vitája után kisebb pánikban a demokraták
Joe Biden és felesége a vita után elhagyják a CNN stúdióját. Fotó: REUTERS/Brian Snyder

Donald Trump kihasználta ellenfele botlásait. „Egyáltalán nem tudom, mit mondott annak a mondatnak a végén. Szerintem ő maga sem tudja” – jelentette ki a republikánus elnökjelölt, amikor Biden egy válaszában látszólag elveszítette gondolatmenetét. Trump egyik kampánymenedzsere, Chris LaCivita a New York Times egyik újságírójának elmondta, hogy Trump kampánystábja nagyon boldog a vita után, közölve, hogy a CNN „valószínűleg a legjobb elnöki vitát rendezte meg, amit valaha láttam.

Donald Trump teljesítményét közben energikusként és fókuszáltként jellemezték az első értékelések, amelyek szerint elkerülte azokat a hibákat, amit a számára rosszul végződött 2020-as első vitán elkövetett, amikor túlságosan nyomult, és folyamatos közbeszólásokkal káoszba taszította vitát. Ugyanakkor az elemzések kiemelték, hogy a volt elnök hamis kijelentések sorát tette, amit a moderátorok a szabályok szerint az adás alatt nem javíthattak ki, csak akkor, ha valami óriási, nyilvánvaló hazugságok mondott.

A vitát nagyrészt a demokraták kérésére tartották minden eddiginél korábban, június elején, részben azért, hogy a kampány fő témájává Trumpot tegyék, és emlékeztessék a választókat arra, milyen kaotikus volt elnöksége. A vita után azonban többet fognak beszélni Biden erőtlenségéről, mint a volt elnökről. A demokraták most abban bízhatnak, hogy Bidennek több hónapja van arra, hogy elfelejtesse a választókkal ezt a vitát, és második, szeptemberi vitán bebizonyítsa, hogy képes ennél magabiztosabb teljesítményre is.

Nyitókép: REUTERS/Brian Snyder

#Külföld#joe biden#donald trump#egyesült államok#vita#elnökjelöltek#ma#amerikai elnökválasztás 2024

Címlapról ajánljuk