Külföld

A Robert Fico elleni merényletet tanulmányozta Donald Trump támadója

rtl.hurtl.hu

2024. július 30. 6:33

A Trump ellen merényletkísérletet elkövető Thomas Matthew Crooksról számos új információ látott napvilágot.

A Robert Fico szlovák kormányfő elleni támadást is tanulmányozta Thomas Matthew Crooks, aki merényletet követett el Donald Trump korábbi amerikai elnök kampánygyűlésén július 13-án, közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik különleges ügynöke az MTI szerint.

A nyomozóhatóság pittsburghi irodájának illetékese újságírók előtt elmondta: az eddigi nyomozás szerint a 20 éves férfi a támadásra való felkészülés közben tanulmányozott tömeges áldozatokkal járó lövöldözéseket, valamint utánanézett távirányítású robbanóeszközöknek is.

Arról is beszámolt, hogy az eddigi 450 meghallgatás nyomán körvonalazódik a merénylő személyiségrajza: Thomas Matthew Crooks magas intelligenciaszinttel rendelkezett, de társas kapcsolatai szinte kizárólag családjára korlátozódtak, és egész életében kevés barátja vagy ismerőse volt. Az elkövető szülei teljes mértékben együttműködőnek bizonyultak a vizsgálat során.

Az FBI illetékese közölte: Donald Trump beleegyezett abba, hogy a nyomozók meghallgassák. Hangsúlyozta, hogy bármely vizsgálat során rutineljárás az áldozat meghallgatása, megfigyeléseinek rögzítése.

Hétfőn az amerikai média nyilvánosságra hozott több üzenetváltást, ami a Donald Trump elleni támadás előtt Butler városában, a választási gyűlés területét biztosító rendőrök között történt. Ezekből a többi között kiderül, hogy a rendőrök és a biztonsági személyzet tisztában volt a későbbi támadó jelenlétével, és figyelték őt. Az egyik üzenetből kiderül, hogy javasolták a Donald Trump közvetlen védelmét ellátó titkosszolgálat mesterlövészeinek értesítését.

Donald Trump a hétvégén bejelentette, hogy szeretne visszatérni a Pennsylvania állambeli Butlerbe, már csak azért is, hogy tisztelettel adózzon az ellene elkövetett támadásban meghalt Corey Comparatore volt önkéntes tűzoltó emlékének. A republikánus elnökjelölt szerdán Pennsylvania államban, Harrisburg városában egy rendezvénycsarnokban tart választási nagygyűlést.

A videót, amely nem sokkal a lelövése után készült a merénylőről, alább lehet megnézni:


Nyitókép: RTL Híradó

#Külföld#robert fico#donald trump#merénylet#kísérlet#thomas matthew crooks#nyomozás#rendőrség#fbi

Címlapról ajánljuk