Külföld

Fico megfenyegette Kijevet: ha nem jön orosz kőolaj Szlovákiába és Magyarországra, Pozsony leállítja gázolajexportját Ukrajnába

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 21:45

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint az orosz kőolajexport tranzitjának korlátozásával Kijev nemcsak Szlovákiának és Magyarországnak, de Ukrajnának is árt.

Ha a következő napokban nem újul meg az orosz kőolaj Ukrajnán át történő szállítása, a pozsonyi Slovnaft kőolajfinomító leállítja az Ukrajnába történő gázolajkivitelt – jelentette ki Robert Fico hétfőn az MTI beszámolója szerint.

A szlovák kormányfő elmondta: az ukrán miniszterelnökkel, Denisz Smihallal folytatott többszöri telefonos egyeztetés, valamint az Ukrajna pozsonyi nagykövetével történt hétfői megbeszélés után be kell jelenteniük, hogy 

amennyiben Ukrajna nem áll le az orosz kőolaj Szlovákiába és Magyarországra irányuló exportjának korlátozásával, akkor a pozsonyi Slovnaft olajfinomító nem folytatja az Ukrajnába irányuló gázolajexportot.

Megjegyezte, utóbbi az ottani szükségletek 10 százalékát teszi ki. Fico szerint Kijev az orosz kőolajexport tranzitjának korlátozásáról hozott lépésével nemcsak Szlovákiának és Magyarországnak, hanem még Ukrajnának is árt, miközben az intézkedés kihatásait Oroszország nem érzi meg. Úgy látja, a szlovák közvélemény nagyon rosszul értékeli Kijev exportkorlátozó döntését, és a mostani sem változtathatja meg Pozsony „békepárti” álláspontját az ukrajnai konfliktussal összefüggésben.

A szlovák kormányfő megjegyezte, a pozsonyi kormány elutasítja, hogy egy új vasfüggöny politikája valósuljon meg az Európai Unió és Oroszország között. Hozzátette, hogy amennyiben az EU ki akar kerülni az Egyesült Államok „totális befolyása alól”, gondolkoznia kell az Oroszországgal folytatandó együttműködésen.

Mint arról beszámoltunk, egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása, a korlátozás pedig Szlovákiát és Magyarországot érinti. A Híradónak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. elemzője korábban azt mondta, „ha a szállítás Barátság kőolajvezetéken leáll, az azt jelenti, hogy rövid távon a Mol-csoport nehéz helyzetbe kerül, ugyanis az Adria kőolajvezetékről szállíthat be ugyan a tenger felől kőolajat, de az egyelőre nem képes teljes mértékben biztosítani a cég két finomítójának igényét”.


Nyitókép: MTI / AP / TASR Slovakia / Jaroslav Novak

#Külföld#robert fico#szlovákia#kőolaj#lukoil#ukrajna#kijev

Címlapról ajánljuk