Külföld

Így reagált Orbán tusványosi beszédére a román miniszterelnök

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 21:01

Marcel Ciolacu szerint Magyarország az EU-n belül Románia harmadik legnagyobb partnere.

„Mondott valamit Romániáról? Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön? Ugyanazt mondta Brüsszelben és Budapesten is. Nem az én dolgom. Én konkrét gazdasági kapcsolatokról beszéltem, és láttam, hogy ő is ezekre utalt. Elnézést, de Magyarország az EU-n belül Románia harmadik legnagyobb partnere. Ez az igazság. Nem az én dolgom kommentálni a kijelentéseit” – jelentette ki Marcel Ciolacu, Románia miniszterelnöke.

A Transtelex tudósítása szerint román kormányfőt vasárnap egy sajtóeseményen faggatták az újságírók Orbán Viktor nagy port kavaró tusványosi beszédéről, de csak szűkszavúan kommentálta azt. Ciolacu elmondta, hogy pénteki informális találkozón gazdasági kérdésekről tárgyalt Orbánnal, majd megígérte, hogy elindítják a Budapest-Bukarest gyorsvasút projektjét. Arra a kérdésre, hogy mennyibe fog kerülni ez a beruházás, és mikor készülhet el, a miniszterelnök kijelentette: 

Nem az számít, hogy mennyibe kerül, hanem az (...), hogy ennek a beruházásnak milyen sokszorozó hatása lesz a magyar és a román gazdaságra.

Korábban azt írtuk: Orbán másfél órás előadásában világrendszerváltásról beszélt, aminek szerinte Ázsia lesz a nyertese. Van már erre egy magyar „nagy stratégia”, de az még túlságosan értelmiségi nyelvezetű. Kiderült, Orbán Viktor szinte mindent egy lapra tett fel, nevezetesen arra, hogy Donald Trump nyeri a novemberei amerikai elnökválasztást. Szerinte Ukrajna soha nem lesz az sem az Európai Unió, sem pedig a NATO tagja, egyre többen állnak Oroszország mellé, a lengyelek pedig el fognak bukni.

Orbán tusványosi beszédére David Pressman amerikai nagykövet is reagált, szerinte a magyar miniszterelnök orosz összeesküvés-elméleteket terjeszt. A lengyel külügyi államtitkár ennél is élesebben bírálta a magyar kormányfő beszédét, amely szerinte támadás volt Lengyelország, az USA, az EU és a NATO ellen is, amire válaszul Szijjártó Péter provokációt és képmutatást emlegetett, majd elmondta, hogy „betelt a pohár”.

A kormányfő tusványosi beszédéről az RTL Híradó is beszámolt. Orbán Viktor egyebek mellett azt ígérte, hogy a kormány 2025-ben megduplázza a gyermekek után járó adókedvezményt, de csak akkor, ha addigra befejeződik a háború. Azt is megígérte, hogy a családpolitikai kedvezményeket a határon túliak is meg fogják kapni. A miniszterelnök ezen kívül arról beszélt, hogy 500 éve nem látott változás zajlik a világban, ami lehetőségeket nyit meg Magyarország előtt.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Marcel Ciolacu román kormányfő Bukarestben 2024. július 26-án. Balról Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

#Külföld#orbán viktor#tusványosi beszéd#tusnádfürdő#románia#Marcel Ciolacu

Címlapról ajánljuk