Belföld

David Pressman szerint Orbán orosz összeesküvés-elméleteket terjeszt

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 17:02

David Pressman is reagált a beszédre, amelyet Orbán Viktor Tusnádfürdőn mondott el.

David Pressman, az Egyesült Államok nagykövete azt írta az X-en: „Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszédében sokat foglalkozott az Egyesült Államokkal. Ugyanebben a beszédében – közvetlenül azután, hogy találkozott Vlagyimir Putyinnal – Orbán a Kreml Amerikával kapcsolatos összeesküvés-elméleteit is terjesztette. Ez aligha az, amit egy szövetségesünktől várunk”.

Pressman a poszthoz csatolt egy részletet saját, korábbi beszédéből, amelyet a Függetlenség napjának alkalmából mondott Budapesten. Ebben arról beszélt: „úgy tűnik az Egyesült Államokban hamarosan választások lesznek. Ezt többek között onnan tudom, hogy az önök miniszterelnöke továbbra is naponta emlékeztet bennünket arra, hogy kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az”. A nagykövet ekkor hozzátette:

Nincs még egy olyan szövetségesünk vagy partnerünk – egyetlenegy sem – aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson.

Pressman szerint Orbán abba a tévhitbe esett, hogy a Trump-rajongása Magyarországot, vagy legalábbis őt személyesen segítheti. Ő úgy véli, egy államok közötti kétoldalú kapcsolatot veszélyes úgy „pártosítani”, ahogy a magyar miniszterelnök teszi.

Korábban azt írtuk: Orbán másfél órás előadásában világrendszerváltásról beszélt, aminek szerinte Ázsia lesz a nyertese. Van már erre egy magyar „nagy stratégia”, de az még túlságosan értelmiségi nyelvezetű. Kiderült, Orbán Viktor szinte mindent egy lapra tett fel, nevezetesen arra, hogy Donald Trump nyeri a novemberei amerikai elnökválasztást. Szerinte Ukrajna soha nem lesz az sem az Európai Unió, sem pedig a NATO tagja, egyre többen állnak Oroszország mellé, a lengyelek pedig el fognak bukni.

Orbán beszéde alatt nem volt látványos a rendőri jelenlét, jobban körbenézve a helyszínen azonban látszott, hogy maximálisan ügyelnek a miniszterelnök biztonságára. A magaslatokon több mesterlövészt is lehetett látni, valamint olyanokat, akik távcsővel keresik az esetleges veszélyforrásokat. A földön golyóálló mellénybe öltözött rendőrök voltak, fegyverrel a kezükben. Az elmúlt hetekben, hónapokban több politikai vezető ellen követtek el merényletet. A szomszédos Szlovákia miniszterelnökét Robert Ficót és az egykori amerikai elnököt Donald Trumpot is megtámadták.


Nyitókép: RTL

#Belföld#david pressman#orbán viktor#összeesküvéselmélet#tusványos#usa#nagykövetség#vlagyimir putyin#donald trump#tusnádfürdő#bálványosi nyári szabadegyetem

Címlapról ajánljuk