Külföld

Kiakadtak Orbán tusványosi beszédén a lengyelek, Szijjártó képmutatást emleget

rtl.hurtl.hu

2024. július 28. 16:38

Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes szerint Orbán Viktor tusványosi beszéde támadás volt Lengyelország, az USA, az EU és a NATO ellen is. Szijjártó Péter reagált a bírálatra, szerinte „betelt a pohár”.

Nem üzletelünk Oroszországgal, ellentétben Orbán miniszterelnökkel, aki a nemzetközi társadalom peremére szorult, mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban

– ezt mondta Wladyslaw Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes a Business Insider helyi kiadásának, szúrta ki az Index. 

A lengyel politikus élesen bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét, amely szerinte támadás volt Lengyelország, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO ellen is. „Ha nem akarsz klubtag lenni, kiléphetsz” – szúrt oda a magyar kormányfőnek Bartoszewski, hozzátéve: Orbán jobban tenné, ha új szövetséget alapítana Putyinnal.

Blokkolja az Ukrajnának nyújtott katonai segélyünk uniós visszatérítését, és azt mondja, hogy továbbra is blokkolni fogja. Régen volt egy mondás: »lengyel, magyar, két jó barát«, de itt most veszekedés van a családban

– zárta szavait.

A lengyel külügyminiszter-helyettes itt arra utalt, hogy az Orbán-kormány az Európai Békekeretből származó 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának mindaddig blokkolni fogja, amíg Kijev nem teszi újra lehetővé a Lukoil zavartalan kőolajszállítását Ukrajnán keresztül Magyarországra.

Élesen reagált a lengyel külügyi államtitkár a tegnapi tusnádfürdői beszédre… A reakció bebizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság. A lengyel-magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár

– így reagált a vádakra Szijjártó Péter vasárnap közzétett Facebook-bejegyzésében.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a lengyel kormány képmutató, mert miközben azért bírálják Magyarországot, mert Oroszországból importálunk kőolajat, „addig ha jól megnézzük az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáját, akkor azon bizony ott találjuk a lengyeleket is”.

Korábban azt írtuk: Orbán másfél órás előadásában világrendszerváltásról beszélt, aminek szerinte Ázsia lesz a nyertese. Van már erre egy magyar „nagy stratégia”, de az még túlságosan értelmiségi nyelvezetű. Kiderült, Orbán Viktor szinte mindent egy lapra tett fel, nevezetesen arra, hogy Donald Trump nyeri a novemberei amerikai elnökválasztást. Szerinte Ukrajna soha nem lesz az sem az Európai Unió, sem pedig a NATO tagja, egyre többen állnak Oroszország mellé, a lengyelek pedig el fognak bukni.

Orbán tusványosi beszédére David Pressman amerikai nagykövet is reagált, szerinte a magyar miniszterelnök orosz összeesküvés-elméleteket terjeszt.

A kormányfő tusványosi beszédéről az RTL Híradó is beszámolt. Orbán Viktor egyebek mellett azt ígérte, hogy a kormány 2025-ben megduplázza a gyermekek után járó adókedvezményt, de csak akkor, ha addigra befejeződik a háború. Azt is megígérte, hogy a családpolitikai kedvezményeket a határon túliak is meg fogják kapni. A miniszterelnök ezen kívül arról beszélt, hogy 500 éve nem látott változás zajlik a világban, ami lehetőségeket nyit meg Magyarország előtt.

Nyitókép: Veres Nándor / MTI

 

#Külföld#orbán viktor#tusványosi beszéd#lengyelország#államtitkár#külügyminiszter#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk