Külföld

Podoljak: nem zsarolás a kőolajszállítási korlátozás

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 18:43

Mihajlo Podoljak azt tanácsolta Magyarországnak és Szlovákiának, hogy kérjék meg Moszkvát, hogy ne bombázzák az ukrán energetikai infrastruktúrát.

Nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó, Szlovákiát és Magyarországot érintő kőolajszállítási korlátozás – mondta az ukrán elnöki hivatal tanácsadója pénteken a Reutersnek.

Mihajlo Podoljak arra reagált, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki kormányinfón azt mondta, hogy „most azonban egy újabb nehézséggel voltunk kénytelenek szembesülni, ami nem amiatt van, mert Oroszország megtámadta Ukrajnát, hanem azért, mert Ukrajna azzal zsarolja Szlovákiát és Magyarországot, hogy leállítja az olajszállítást”.

Podoljak azzal utasította vissza a magyar kormányzati állásfoglalást, hogy véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára.

Emellett azzal vádolta a két országot, hogy szembe mennek az Európai Unióval, amely támogatja Kijevet az Oroszországgal vívott háborúban. Azt javasolta, hogy sürgessék a Kremlt, hogy hagyjon fel az ukrán energetikai energia- és tranzitvezetékek támadásával

Mint arról beszámoltunk, egy június végén hatályba lépett ukrán szankció miatt leállt az orosz Lukoil Ukrajnán keresztüli olajszállítása a Mol felé, mivel az orosz cég nem bérelheti ki az ukrán vezetékhálózatot a tranzit céljából.

Nyitókép: Getty Images/Kyodo News

#Külföld#mihajlo podoljak#ukrajna#lukoil#kőolaj#szállítás#gulyás gergely

Címlapról ajánljuk