Külföld

Erős földrengés volt Nápoly mellett a Campi Flegrei vulkáni mezőn

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 19:04

Az emberek az utcára rohantak, miután egy 4-es erősségű földrengés volt Nápoly mellett. Bacolinál földcsuszamlást okozott a rengés, a vasút egy részét leállították.

A Richter-skála szerinti 4,0-es földrengés rázta meg a Nápoly melletti Campi Flegrei területét – írja az Ansa. A 4 kilométeres fészekmélységű rengést Nápoly több kerületében is lehetett érezni, az emberek kirohantak az utcára. Bacolinál földcsuszamlás volt, a partfal egy része a tengerbe zúdult:


Nagyobb károkról vagy sérülésekről egyelőre nem érkeztek beszámolók, a vasúti közlekedést felfüggesztették a Cumana és a Circumflegrea vonalakon a Corrieri szerint.

Harangi Szabolcs geokémikus, vulkanológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszék valamint az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a Facebookon a Tűzhányó csoportban azt írta, hogy a földrengések nagy valószínűséggel a sekély mélységben mozgó fluidum (hidrotermális oldatok, gázok) áramlásához kapcsolódnak (ahogy a Yellowstone esetében is) és a kapcsolódó adatok alapján nem utalnak felnyomuló magmára, azaz nem utalnak közelgő vulkánkitörésre.

A Campi Flegrei egy aktív vulkáni terület, ahol májusban is volt egy erősebb földrengés. A tűzhányóról itt írtunk bővebben.

Nyitókép: Getty Images/LightRocket/KONTROLAB/Salvatore Laporta

#Külföld#campi flegrei#földrengés#vulkán#tűzhányó#harangi szabolcs

Címlapról ajánljuk