Tudomány-Tech

Hidrotermális robbanásos kitörés volt a Yellowstone Nemzeti Parkban

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 13:45

Csodával határos módon senki sem sérült meg.

Robbanás történt a Yellowstone Nemzeti Parkban helyi idő szerint kedden délelőtt. A Biscuit Basinben található termálforrásoknál történt az eset, ami miatt le is zárták a nemzeti park egy részét.


A helyszínen készült videón jól látszik, hogy látogatók sétáltak a forrásokhoz vezető pallón, amikor a robbanás köveket kilövellve bekövetkezett. A USA Today szerint senki sem sérült meg, a sétány pallói azonban elpusztultak.


Harangi Szabolcs geokémikus, vulkanológus, az ELTE Kőzettan-Geokémiai tanszék valamint az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője a Facebookon a Tűzhányó csoportban azt írta, hogy egy hidrotermális explozív kitörés történt. „Ez a leggyakoribb veszély a Yellowstone parkban (a bölények és medvék után), ami időszakonként megtörténik. Ez akkor következik be, amikor a túlhevített felszín alatti víz, nyomásváltozás miatt hirtelen gőzzé alakul és ez térfogatnövekedéssel, expanzióval járó folyamat. Akkora ereje lehet, hogy kőzetdarabokat is felszínre dob. Szerencse, hogy senki nem sérült meg! Figyelmeztetés, hogy ez egy aktív terület! A kaldera állapotában, a magmás rendszerben ez semmi változást nem jelent!”

Mike Poland kutató geofizikus és a Yellowstone Vulkán Obszervatóriumának felelős tudósa  is hidrotermikus robbanásnak minősítette az esetet. A park az oldalán azt írta, hogy a vulkáni működésben nem következett be változás, ami annyit jelent, hogy nem kell tartani kitöréstől.

A Yellowstone-vulkáni rendszert nagyon komolyan figyelik, mivel azon kevés tűzhányó közé tartozik, ami képes szuperkitörésre. 

Nyitókép: Reuters/Yellowstone Nemzeti Park

#Tudomány-Tech#Yellowstone Nemzeti Park#robbanás#kitörés#vulkán#tűzhányó

Címlapról ajánljuk