Külföld

Szijjártó Péter megszólalt Joe Biden visszalépéséről: Trump fontosabb

rtl.hurtl.hu

2024. július 23. 14:43

Szijjártó Péter szerint az amerikai elnökválasztás eredménye az egész világra kihatással van, Donald Trump pedig „újra elhozhatja a békét” hazánkba, és más olyan országokba, amik nem állnak háborúban.

„Az amerikai elnökválasztási verseny friss fejleményei ellenére is az a legfontosabb, hogy a Republikánus Párt színeiben Donald Trump indul, aki a béke reményét jelenti a világ számára” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten az MTI szerint.

Szijjártó újságíróknak nyilatkozott Joe Biden visszalépése kapcsán, amelyről korábban két napig hallgatott a magyar kormány. Azt mondta a Facebookon is közvetített válaszában: „Azt is mindannyian tudjuk, hogy Donald Trump a béke reményét jelenti a világ számára. Mindannyian tudjuk, hogy ha Donald Trump meg tudja nyerni az elnökválasztást, akkor az hatalmas esélyt kínál arra, hogy a világba, s azon belül Európába is, és azon belül, ami nekünk még fontosabb, Közép-Európába is visszatérjen a béke”. Jelenleg Közép-Európa egyetlen országa sem áll háborúban.

Szijjártó szerint „mivel egyre brutálisabbak a harcok az orosz-ukrán fronton, szükség van egy olyan külső hatásra, külső tényezőre, amely képes lenne a háborúzó feleket a tárgyalóasztalhoz ültetni, és világossá tenni számukra, hogy nincs megoldás a csatatéren”. Szerinte

most ilyenre egyedül Donald Trumpnak lesz esélye, s őszintén reméljük, hogy minél előbb találkozunk is ezzel az eséllyel.

Szijjártó ezután többször elismételte, hogy mindegy neki, hogy az eredetileg tervezett Budapest helyett Brüsszelben lesz az EU-s külügyminiszterek informális tanácsülése.

Az RTL Híradó tudósítását Joe Biden visszalépéséről alább lehet megnézni:


Simonyi András, volt washingtoni nagykövet a Reggeliben elmondta, Biden visszalépése után Kamala Harris, jelenlegi alelnök elnökjelöltsége elkerülhetetlen. Az izgalmas kérdés szerinte az, hogy ki lesz ezután az alelnök. Kiknek van esélye? Mire építette fel kampányát Donald Trump, és mennyiben változott meg ez azután, hogy Biden visszalépett. Milyen kérdések dönthetnek a választásban? Kiderül a videóból.


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#donald trump#szijjártó péter#joe biden#elnök#visszalépés#usa#választások#orosz-ukrán háború#béke

Címlapról ajánljuk