Külföld

Sorra reagálnak a világ vezetői Biden visszalépésére – Orbánék egyelőre hallgatnak, de Soros neve már felbukkant

rtl.hurtl.hu

2024. július 22. 8:48

A világ vezetői gyorsan reagáltak Joe Biden visszalépésre az elnökjelöltségtől, nagyrészt dicsérve a bátor döntést, amit meghozott. Orbán Viktor és Szijjártó Péter nem reagált a hírre, ahogy a kínai és az orosz elnök sem. Orbán Balázs által ugyanakkor már felvetődött Alex Soros neve.

Egymás után reagáltak Európa és a világ vezetői a hírre, hogy Joe Biden amerikai elnök visszalép a Demokrata Párt elnökjelöltségétől. A kormány- és államfők szinte egyöntetűen dicsérték Biden „államférfihoz méltó” és „nehéz” döntését, és úgy emlékeztek meg róla, mint aki a köz szolgálatának szentelte egész életét.

„Kétségtelenül egy olyan államférfi döntése, aki évtizedekig szolgálta a hazáját. Egy felelősségteljes és nehéz lépés, de ettől csak még értékesebb” – írta közösségi oldalán Petr Fiala cseh kormányfő. Donald Tusk lengyel kormányfő kijelentette, hogy Biden „sokszor hozott nehéz döntéseket, amik biztonságosabbá tették Lengyelországot, Amerikát és a világot”, szerinte „ugyanezen elvek mentén hozta meg” a visszalépésről szóló döntését, „ami valószínűleg a legnehezebb volt egész életében”.

Jonas Gahr Stoere norvég kormányfő közölte, hogy „tiszteli” Biden döntését, és „tiszteletet parancsoló” az indoka, hogy „az országát maga elé helyezi”. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök jelezte, hogy csodálattal tekint „a nehéz és méltóságteljes döntésre”, amit „egy nagy elnök nagy gesztusaként” jellemzett, aki „mindig is a demokráciáért és szabadságért harcolt”.

Olaf Scholz német kancellár szerint „tiszteletet érdemel Biden döntése”, hogy nem indul újra az elnöki címért. Bident a barátjaként jellemezte, akinek köszönhetően „a transzatlanti együttműködés szoros, a NATO erős, az USA jó és megbízható partnerünk”.  Keir Stramer brit kormányfő közölte, hogy „tiszteli” Biden döntését, hozzátéve, hogy azt „arra alapozva hozta meg, hogy mi a legjobb az amerikai embereknek, ahogy azt egész figyelemre méltó karrierje alatt tette”.

Orbán Balázs: Soros

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő reggelig nem reagált Biden döntésére a közösségi oldalain. A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs azonban a közösségi oldalán emlékezett meg az amerikai elnök visszalépéséről, annyival, hogy megosztotta Kevin Roberts, a Donald Trump programját készítő Heritage Alapitvány elnökének posztját. Roberts azt írta, hogy „a vezetőjüktől függetlenül a Radikális Baloldal ugyanaz marad”. Ezt Alex Soros bejegyezésével bizonyította, amiben Soros György fia közös képet osztott meg magáról Kamala Harris alelnökkel és várható demokrata elnökjelölttel.

Nyitókép: REUTERS/Caitlin Ochs

#Külföld#joe biden#visszalépés#amerikai elnökválasztás 2024#reakciók#orbán balázs

Címlapról ajánljuk