Külföld

Szijjártó Péter: Nagyon nehezen tudom türtőztetni magam

rtl.hurtl.hu

2024. július 19. 13:08

Szijjártó Péter arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Orbán Viktor elárulta az európai vezetőket. A külügyminiszter szerint Ukrajna elnöke minősíthetetlen szavakkal illetve a magyar miniszterelnököt.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken reagált arra, hogy Volodimir Zelenszkij arra utalt a brit Guardian szerint, hogy Orbán Viktor elárulta a többi európai vezetőt, amikor „békemissziója” keretében Moszkvába ment. Az ukrán elnök úgy látja, Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbál megkörnyékezni egyes európai vezetőket, hogy árulják el a többieket. Hozzátette, az Európai Unió meg tudja oldani az összes problémáját Orbán ás a „békemissziója” nélkül is. 

Szijjártó az ATV érdeklődésére „érdekesnek” nevezte, hogy a Nyugat felháborodik a „békemisszión”, miután Ukrajnában, ahogy ő fogalmazott, nap mint nap nő a pusztítás mértéke. „És itt vagyunk mi, akik hajlandók és elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy beszéljünk arról, hogy békét kell teremteni.

És akkor Ukrajna elnöke minősíthetetlen szavakkal illeti a magyar miniszterelnököt. Ezt nagyon nehezen tudom elfogadni, feldolgozni, türtőztetni magam, hogy ne használjak durva kifejezéseket

– jelentette ki a külügyminiszter. Hozzátette, a „békemissziót” folytatni fogják, mert ha nem sikerül békét teremteni hamarosan, akkor az eddigieknél is brutálisabb helyzet alakulhat ki a frontvonalon. „Nehogy egyszer csak azt lássuk, hogy egész Európa lángba borul” – figyelmeztetett a miniszter. Szijjártó Péter szerint azt látjuk, hogy sokan, köztük Ukrajna elnöke is „megpróbálja a NATO-t belerángatni a háborúba”.

Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

 

#Külföld#szijjáró péter#Volodimir Zelenszkij#orbán viktor#vlagyimir putyin#békemisszió#nato#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk