Külföld

Családja biztatja Joe Bident, ne szálljon ki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 1. 15:54

Felesége, fia és unokái is arra kérik az amerikai elnököt, hogy a rosszul sikerült vita ellenére se adja fel az elnökválasztási küzdelmet.

Magyar idő szerint múlt hét péntek hajnalban tartották az első elnökjelölti vitát Joe Biden jelenlegi elnök és kihívója, Donald Trump volt amerikai elnök között. Elemzők szerint a hivatalban lévő demokrata elnöknek egyetlen egy feladata lett volna: meggyőzni az életkora miatt aggódó választókat, akik azt gondolják, hogy 81 évesen már túlságosan öreg az elnöki posztra.

Az első reakciók szerint ez nem sikerült, Joe Biden bizonytalan, erőtlen volt, nagyon nem nyújtott megnyugtató teljesítményt, olyannyira nem, hogy a Demokrata Pártban voltak, akik katasztrófáról beszéltek, és arról, hogy vissza kellene léptetni az elnököt, és gyorsan találni helyette egy új jelöltet.

Joe Biden pénteken az észak-karolinai Raleigh-ben tartott nagygyűlésen már jóval energikusabbnak tűnt. Beszédében elismerte, hogy már nem fiatal, de azt állította, hogy morális tartása és elnöki tevékenysége azt bizonyítja, hogy még mindig alkalmas a feladatra. Barack Obama, volt demokrata elnök támogatásáról biztosította Bident. Egy vezető kampánysegéd akkor azt mondta az ABC Newsnak, hogy az elnök egyáltalán nem fontolgatja, hogy visszalép.

Biden szombaton New Yorkban és New Jersey-ben vett részt adománygyűjtő rendezvényeken, ahol elismerte, hogy a vitán nem volt nagyszerű estje, de Trumpnak sem. Biden leszögezte, hogy meg fogják nyerni a választást, és ígéretet tett arra, hogy keményebben fog küzdeni.


Joe Biden a vasárnapot családja körében töltötte a Camp David-i elnöki rezidencián, egy már előre leszervezett összejövetelen. A CNN értesülései szerint a családi eseményen ott volt Jill Biden first lady, fiuk, Hunter Biden és velük voltak az unokáik is. A családi kupaktanácson szóba került az elnöki vita is.

Az elnök egyik tanácsadója arról tájékoztatta a CNN-t, hogy Joe Biden családja teljes mellszélességgel kiállt mellette, és arra kérték, ne adja fel az elnökségért folytatott küzdelmet. Főként felesége, Jill Biden kardoskodik amellett, hogy folytatni kell a kampányt. A first lady a Vogue-nak adott interjújában azt mondta, hogy a vita 90 perce nem írhatja fölül Biden elnökségének négy évét.

A Biden-család állítólag amiatt volt csalódott, ahogy az elnököt felkészítették az élőben közvetített nyilvános vitára, és az is szóba került, hogy esetleg ki kellene rúgni a kampánystáb vezető tanácsadói közül párat, és átszervezni a választási csapatot. Erről további konkrétumot nem közöltek, de Biden a sajtóértesülések szerint jó viszont ápol minden tanácsadójával, így nem valószínű, hogy komoly személyi konzekvenciái lennének a vitának.

Csunderlik Péter történész a múlt heti Trump-Biden vitát elemezte az RTL Reggeliben. Szerinte Trump szavazóit nem kell meggyőzni, ők kitartanak a korábbi elnök személye mellett, míg a Bidenre szavazók inkább Trump ellenében voksolnak a demokraták vezetőjére. A múlt heti vitával sok szavazót nem sikerült meggyőznie a két politikusnak: Trump folyamatosan hazudott, Biden pedig többször belezavarodott mondandójába és nagyon erőtlennek tűnt. Egy olyan választás következik az Egyesült Államokban, ahol az amerikaiak negyede mindkét jelöltet elutasítja. Hogy felbukkanhatnak-e új jelöltek és lehetne-e Michelle Obamából elnök, kiderül a videóból:


Nyitókép: Demetrius Freeman/The Washington Post via Getty Images

#Külföld#egyesült államok#elnökválasztás#joe biden

Címlapról ajánljuk