Külföld

Joe Biden: Nem tudok már olyan jól vitázni mint régen, de van, amit tudok

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 28. 21:30

Joe Biden az első vitán mutatott gyenge teljesítmény ellenére nem tervezi, hogy visszalép az elnökjelöltségtől.

Magyar idő szerint péntek hajnalban tartották az első elnökjelölti vitát Joe Biden jelenlegi elnök és kihívója, Donald Trump volt amerikai elnök között. Elemzők szerint a hivatalban lévő demokrata elnöknek egyetlen egy feladata lett volna: meggyőzni az életkora miatt aggódó választókat, akik azt gondolják, hogy 81 évesen már túlságosan öreg az elnöki posztra.

Az első reakciók szerint ez nem sikerült, Joe Biden bizonytalan, erőtlen volt, nagyon nem nyújtott megnyugtató teljesítményt, olyannyira nem, hogy a Demokrata Pártban voltak, akik katasztrófáról beszéltek, és arról, hogy vissza kellene léptetni az elnököt, és gyorsan találni helyette egy új jelöltet:


Joe Biden pénteken az észak-karolinai Raleigh-ben tartott nagygyűlésen már jóval energikusabbnak tűnt. Beszédében elismerte, hogy már nem fiatal, de azt állította, hogy morális tartása és elnöki tevékenysége azt bizonyítja, hogy még mindig alkalmas a feladatra:

Nem járok olyan könnyen, mint korábban. Nem beszélek olyan gördülékenyen, mint régen. Nem vitatkozom olyan jól, mint régen, de tudom, amit tudok. Tudom, hogyan mondjam el az igazat. Meg tudom különböztetni a jót a rossztól. Tudom, hogyan kell végezni ezt a munkát.

Biden a nagygyűlés java részében a gazdaságról, a bevándorlásról és a bűnözésről beszélt, és rámutatott Trump hazugságaira, amiket az elnökjelölti vita alatt mondott. Eközben a tömeg folyamatosan azt kiabálta, hogy „Még négy év”.


Egy vezető kampánysegéd azt mondta az ABC Newsnak, hogy az elnök egyáltalán nem fontolgatja, hogy visszalép.

Twitteren reagált Barack Obama volt elnök, akinek Biden két cikluson át volt az alelnöke. Szerinte Biden egész életében a hétköznapi emberekért harcolt, míg Trump csak önmagával törődik. Biden igazat mond, képes megkülönböztetni a jót a rossztól, és nem hazudik amerikai népnek – míg Trump csak a saját javát lesi. „A tegnap este nem változtatott ezen, és ezért olyan nagy a tét novemberben” – fogalmazott Obama.


 

Nyitókép: Kyle Mazza/Anadolu via Getty Images

 

#Külföld#joe biden#egyesült államok#elnökválasztás

Címlapról ajánljuk