Külföld

Szülés utáni abortusz, néhány csellengő a Capitoliumban: itt a Trump-Biden vita 5 legnevetségesebb hazugsága

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 28. 16:29

A legtöbb valótlanság az amerikai elnökjelölti vitán Donald Trump szájából hangzott el – márcsak azért is, mert Joe Biden még a hazudozáshoz is túl fáradtnak, legyengültnek tűnt.

Korábban már részletesen beszámoltunk a csütörtök esti amerikai elnökjelölti vita visszhangjáról: Joe Biden jelenlegi amerikai elnök annyira összeszedetlen, gyenge teljesítményt nyújtott, hogy már párttársai is visszaléptetnék. Donald Trump pedig kíméletlenül kihasználta ellenfele botlásait, így volt republikánus elnököt energikusként és fókuszáltként jellemezték az első értékelések. Donald Trump sikeresen elkerülte azokat a hibákat, amelyeket a számára rosszul végződött, 2020-as első vitán elkövetett – ekkor túlságosan nyomult, és folyamatos közbeszólásokkal káoszba taszította az összecsapást.

Ugyanakkor a volt elnök hamis kijelentések sorát tette, amit a moderátorok a szabályok szerint az adás alatt nem javíthattak ki, csak akkor, ha valami óriási, nyilvánvaló hazugságok mondott az elnök.

A vita után viszont sorra jelentek meg a részletes tényellenőrzések az ott elhangzott állításokról. Ezekből, pontosabban az AP, a Guardian és a CNN gyűjtéséből szemezgetve állítottuk össze az este öt legnagyobb hazugságának listáját.

A vita legjelentősebb részleteit az alábbi videóban tudja angolul visszanézni:

Cikkajánló: a magyarok jobban bíznak Donald Trumpban, mint Joe Bidenben. Ez hazánkon kívül csak Tunéziában van így, derül ki a Pew Research felméréséből, amelyben 34 ország lakóit kérdezték arról, hogy mit gondolnak az amerikai elnökválasztás két jelöltjéről. Az összes vizsgált országban a megkérdezettek 43 százaléka bízik abban, hogy Biden megfelelően cselekszik a világ dolgait illetően, míg 28 százalék Trumpról mondja ugyanezt.

Biden kevésbé színes valótlanságokat mondott, mint Trump: főleg hamis számokkal támadott

Joe Biden nem csak enerváltságával adott okot a kritikákra: még a koherens, értelmezhető gondolataiba is több, könnyen lebuktatható hazugság jutott, mint az ideális lett volna. 

Joe Biden a következő számokban tévedett:

  • Szerinte az ő elnöksége alatt nem halt meg egy amerikai katona sem külföldön. Ez egyáltalán nincs így: többek között 13 amerikai katona halt meg egy öngyilkos robbantásban Biden legnagyobb katonai malőre, az afganisztáni kivonulás során.
  • Az elnök azt állította, hogy egy inzulininjekció az intézkedései miatt már csak 15 dollárba kerül a cukorbetegek számára. Az elnök intézkedéseivel valóban csökkentette a gyógyszer árát: igaz, maximum 35 dollárban szabta meg azt.
  • Arról beszélt, hogy a feketék körében jelenleg alacsonyabb a munkanélküliség, mint az utóbbi időben bármikor. Azonban ez a szám jelenleg 6,1 százalékon áll, ami bőven rosszabb, mint a tavaly ilyenkor mért 4,8 százalék.
  • Emellett a leggazdagabbak megadóztatásáról is félrevezető gazdasági adatokat mondott.

Trump olyat pont nem mondott, hogy fehérítőt kell a covid ellen a véráramba juttatni

Joe Biden érthető módon igyekezett ellenfelét a covid alatt nyújtott, sokat kritizált teljesítménye miatt is támadni. Azonban hamis vád is keveredett ebbe a részbe: az elnök pontatlanul idézte fel azt, hogy Trump azt ajánlotta az amerikaiaknak, hogy injekciózzanak magukba fehérítőt.

Igaz, Trump 2020 tájékán arról beszélt, hogy talán valamilyen fertőtlenítő anyagot kellene az ember tüdejébe juttatni a covid ellen – ezt azonban nem ajánlotta olyan hevesen hívei figyelmébe, mint több konteót az évek alatt. Trump és a covid témájában ajánljuk a Fókusz korábbi riportját, amely arról szól, hogy Trump anno már a bizonytalan egészségi állapotával is nemzetbiztonsági kockázatot okozhatott:

A legnagyobb klímahős lenne a párizsi klímaegyezményt felrúgó Trump?

„A saját négy évem alatt a valaha volt legjobb környezetvédelmi számokat produkáltam” – büszkélkedett Donald Trump egy ponton, majd azt is kijelentette, hogy „támogatja” a „makulátlan” vizet és levegőt. Ez mindenképp pozitív hozzáállás, azonban a volt elnök álszentnek tűnik, ha visszaemlékszünk például arra, hogy megnyirbálta a víztisztaságról szóló Clean Water Actet, valamint lazított a környezetvédelmi szabályokon a gáz- olaj- és szénvállalatok számára.

Emlékezetes, hogy éppen Donald Trump volt az, aki kiléptette az Egyesült Államokat a felmelegedést globális szinten megoldani próbáló Párizsi Klímaegyezményből. Még azt a széles körben elfogadott tudományos konszenzust sem volt hajlandó elfogadni a 2020-ban pusztító kaliforniai erdőtüzekről, hogy a klímaváltozás szerepet játszott a kialakulásukban. 

Cikkajánló: A világ egy pokolba szaladó autó, és a lábunk még mindig a gázpedálon van. Az ENSZ klíma-csúcstalálkozói nélkül még ott sem tartana az emberiség az éghajlat-változás megfékezésében, mint ma – a COP-ra tehát szükség van. Az eddigi klímavállalások azonban messze nem elegendők.

Trump jelenti egy alternatív valóságból: január 6-án viszonylag kevés ember „ment be” a Capitolium épületébe, többüket pedig a rendőrök terelték be oda

A vádat, mely szerint Joe Biden elcsalta a 2020-as választásokat, nem is érdemes külön felvenni erre a listára, hiszen az elmúlt négy év során ez lett Trump közszereplésének sarokköve. Azonban érdemes megemlékezni egy ehhez kapcsolódó, bizarr valótlanságról, amelyet a volt elnök a vitán sütött el. E

zt mondta az általa is tüzelt capitoliumi lázongásról, amikor hívei 2021. január 6-án tömegesen rontottak az amerikai törvényhozás épületére:

Relatíve kevés emberről van szó, akik bementek a Capitoliumba, és sok esetben a rendőrök terelték be őket.

A valóságban eddig összesen több mint 1400 embert állítottak szövetségi bíróság elé a lázongás során elkövetett bűncselekmények miatt. Közülük 850 bűnösnek vallotta magát, 200-at pedig a bíróság mondott ki bűnősnek. A Capitolium ostroma során készült felvételek alapján is tagadhatatlan, hogy valójában többezer emberről volt szó. Az RTL idén videóösszeállítást is készített az ostrom harmadik évfordulójára:

Szülés utáni abortusz?

Az abortusz még akkor is megosztó vitatéma, ha a partnerek a tények talajáról érvelnek egyik, vagy másik álláspont mellett. Azonban az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy erre az amerikai politikusok nem mindig hajlamosak. Ez az abortuszjog alkotmányos védelmének eltörlése óta sincs máshogy, pedig azóta különösen forró téma lett az országban a terhességmegszakítás. A vitában Donald Trump a legfelsőbb bíróság döntéséről is mondott valótlanságokat, a demokrata pártot pedig különösen hajmeresztő hazugságokkal támadta.

A Roe v. Wade-et például úgy jellemezte, mint a döntést, ami lehetővé tette, hogy országszerte a kilencedik hónapban is elvégezzenek abortuszokat. Biden ekkor közbeszólt, hogy ezt korábban csak rendkívül ritka esetekben szabadott: amikor konkrétan választani kellett az orvosoknak, hogy anyát, vagy a gyereket tartják életben. Trump viszont még nem végzett. Azzal folytatta, hogy a demokratákkal

a probléma az, hogy radikálisok, mivel elveszik a gyerek életét a nyolcadik hónapban, a kilencedik hónapban, még akár a születés után is, a születés után.

Talán felesleges is leírni, hogy jelenleg semelyik amerikai államban – ahogy soha az ország történetében – sincs életben olyan törvény, amely engedélyezné a gyerekgyilkosságot. A 21. hétnél később elvégzett abortuszok aránya az összeshez képest a 2020-as, az alkotmányos védelem megszüntetése előtti adatok szerint egy százalék alatt volt. A volt elnök azonban később is megismételte, hogy szerinte a demokrata vezetésű államokban a születés után is meg szabad ölni a gyereket.

Az abortuszjog amerikai korlátozásáról korábban Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője a Reggeliben azt mondta: ha teljesen betiltják az abortuszt, azzal az Egyesült Államok ötven évet menne vissza az időben:

Cikkajánló: Lehet-e elnök, aki azt mondja, hogy az 1996-ban elhunyt Francois Mitterrand-nal találkozott? Minden idők legidősebb elnökét fogják megválasztani idén az Egyesült Államokban, akár a demokrata Joe Biden, akár a republikánus Donald Trump nyer. Mindkét jelölt mutatta már a kognitív hanyatlás jeleit, de főként Biden miatt aggódik az amerikai közvélemény. Utoljára Ronald Reagen újraválasztása előtt volt téma, hogy túl idős, de az egykori elnök mesteri módon vágott vissza a kritikusoknak.

Nyitókép: MTI / AP / Jae C. Hong

#Külföld#donald trump#joe biden#elnökjelölt#vita#téves#állítás#hazugság#környezetvédelem#abortusz#január 6#capitolium#kampány

Címlapról ajánljuk