Külföld

A magyarok jobban bíznak Donald Trumpban, mint Joe Bidenben

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 21:31

Majdnem egyedül vagyunk ezzel.

Csak Magyarországon és Tunéziában bíznak az emberek Donald Trumpban jobban, mint Joe Bidenben – derül ki a Pew Research felméréséből, amelyben 34 ország lakóit kérdezték arról, hogy mit gondolnak az amerikai elnökválasztás két jelöltjéről. Az eredményeket a Telex idézi, eszerint az összes vizsgált országban a megkérdezettek 43 százaléka bízik abban, hogy Biden megfelelően cselekszik a világ dolgait illetően, míg 28 százalék Trumpról mondja ugyanezt. 

A világpolitika ügyeit illetően Magyarországon a megkérdezettek 37 százaléka Trumpban, 24 százalékuk Bidenben bízik. A többség azonban egyikükben sem: a Trumppal bizalmatlanok 60, a Bidennel szemben bizalmatlanok 72 százaléknyian vannak. Hazánkban a jobboldaliak 53 százaléka bízik Trumpban, a középen állók 29 és a baloldaliak 23 százaléka nyilatkozott hasonlóan. Magyarországon kívül csak Tunéziában van Trump előnyben, de ez is csak 17 százalékot jelent a Bidenben bízó 7 százalékkal szemben.

Az egyes ügyekről a magyarok azt mondták, hogy Biden rosszul kezeli a gazdasági kérdéseket (63 százalék), a klímaváltozást (55 százalék), Kínát (59 százalék), az ukrajnai háborút (73 százalék), valamint Izrael és a Hamász háborúját (69 százalék). A magyarok 52 százaléka jó véleménnyel van az Egyesült Államokról, 47 százalék viszont nem kedveli az országot. 56 százaléka a magyaroknak azon a véleményen van, hogy az amerikai demokrácia egykor követendő volt, de az elmúlt években nem az.

Más vezetőkről is kérdeztek a felmérés készítői, így kiderült, hogy a magyarok 25 százaléka bízik Emmanuel Macron francia elnökben, 24 százalék Hszi Csin-ping kínai államfőben, és 21 százalék Vlagyimir Putyinban.

Nyitókép: MTI/AP/Morry Gash

#Külföld#joe biden#donald trump#felmérés#bizalom

Címlapról ajánljuk