Külföld

Brutális légörvény: 12 sérült a Qatar Airways járatán

rtl.hurtl.hu

2024. május 26. 15:59

Ismét lecsapott a turbulencia, ezúttal 12-en sérültek meg a Qatar Airways járatán.

Tizenkét ember megsérült, miután a Qatar Airways Dohából Dublinba tartó járata vasárnap turbulenciába került – számolt be róla a CNN.

A járat magyar idő szerint nem sokkal 14 óra előtt szállt le Dublinban, ahol rendőrök, tűzoltók és mentők várták az utasokat.

A dublini repülőtér közleménye szerint az incidensben 6 utas és a személyzet 6 tagja sérült meg. A Qatar Airways QR107-es járata Törökország fölött repülve került légörvénybe – áll a közleményben.


Megszólalt a légitársaság

A CNN-hez eljuttatott közleményében a Qatar Airways azt közölte, hogy a járatuk biztonságban landolt a dublini reptéren, de azt elismerték, hogy az utasok és a személyzet tagjai közül néhányan „kisebb sérüléseket szenvedtek a repülés során, és jelenleg orvosi ellátásban részesülnek”.

„Az ügyben most belső vizsgálat folyik” – írták az amerikai hírtelevíziónak. „Utasaink és személyzetünk biztonsága és védelme a legfőbb prioritásunk” – tették hozzá.

Ölhet is a turbulencia

A mostani eset mindössze néhány nappal azután történt, hogy 104 utas megsérült, egy szívbeteg férfi pedig meghalt a Singapore Airlines egyik járatán, amikor súlyos légörvénybe keveredett a repülő. Az esetről a Híradó is beszámolt, a riportot a lenti videóban megnézheti.


A Londonból Szingapúrba tartó SQ321-es járat az adatok szerint perceken keresztül hirtelen veszített a magasságából, majd újra emelkedni kezdett, az utasok beszámolói szerint sokaknak arra sem volt ideje, hogy bekössék magukat.

Ajánló: „Elszabadult a pokol” – utasok mondták el, mi történt a turbulenciába került szingapúri gép fedélzetén

A klímaváltozás veszélyesebbé teheti a repülést

A turbulencia, vagyis a légörvény a repülésben mindennapos jelenség, a pilóták jól ismerik, és általában látható jele van a kialakulásának. Az esetek többsége csak minimális kényelmetlenséget okoz, és alig 10 százalékuk nevezhető súlyos turbulenciának. Azonban a klímaváltozás miatt ezek száma megduplázódhat, ráadásul nem is akárhogyan.

Paul Williams, az Egyesült Királyságban található Readingi Egyetem légkörkutató professzora korábban arról beszélt, hogy szerinte az éghajlatváltozás módosítja a turbulenciát.

Lefuttattunk néhány számítógépes szimulációt, és azt találtuk, hogy a súlyos turbulencia megduplázódhat vagy megháromszorozódhat a következő évtizedekben

– mondta Williams a CNN-nek.

Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy az úgynevezett „tiszta levegő turbulenciák” száma is növekedhet. Ezek olyan légörvények, amelyek nem kapcsolódnak semmilyen vizuális jelhez, például viharokhoz vagy felhőkhöz. A szokásos turbulenciától eltérően a tiszta levegős változat hirtelen csapódik le, és mivel nincs látható előjele, nehéz elkerülni.

Nyitókép (illusztráció): Unsplash

#Külföld#turbulencia#Qatar airways#légörvény#baleset

Címlapról ajánljuk