Külföld

„Nem vagyok boldog tőle, de meg kell, hogy verjelek” – így botozták a fiúkat a legendás Eton elitiskolában, ahova Vilmos és Harry herceg is járt

rtl.hurtl.hu

2024. május 25. 16:45

Az idősebb etoni diákok ostorozásról és másféle fizikai erőszakról is beszámolnak.

Több gyereket is megvertek, akár ostorral a neves brit Eton elitiskolában, ahova Vilmos és Harry herceg, valamint Boris Johnson és David Cameron is jártak. Egy volt diák, Sebastian Doggart a Guardianben mesélte el élményeit. 

Azt írta, hogy az iskola nyilvántartása szerint ő volt az utolsó diák, akivel szemben az iskola történetében fizikai erőszakot alkalmaztak a nevelők, de természetesen megeshetett, hogy nem minden került bele a feljegyzésekbe. Nem is volt ez olyan régen: 1980-ban. Korábban még súlyosabb testi fenyítések, például ostorozás is előfordult az elit intézmény falai között.

Felidézte, hogy az őt megverő oktató hírhedt volt arról, hogy gyakran fenyegetően lép fel a diákokkal szemben, akár meg is csapkodva őket. Ő volt az, aki egy vékony barna bottal verte hatszor megütötte őt, miután azon kapták, hogy részeg. A részletes szemtanú-beszámoló szerint a tanár azt mondta neki: „Nem vagyok boldog tőle, de meg kell, hogy verjelek”. Doggart ezen elképedt, mivel az Eton akkori igazgatója többször elmondta, hogy nem hisz a testi fenyítésben. De nem volt mit tenni: le kellett vennie a zakóját, és előre kellett hajolnia, hogy egy székre támaszkodva viselje a rámért botütéseket. A tanár azt mondta neki, ha felemelkedik verés közben, akkor még egyet kap.

Attól függetlenül, hogy a testi büntetést azóta már a brit magániskolákban is betiltották, és hogy úgy érzi, egész életét meghatározta az élmény, Doggart arra is jól emlékezik, hogy utólag már büszke volt „lázadó” státuszára az iskolában, amit a verés miatt kapott, valamint nem hinné azt sem, hogy az őt megbüntető oktató túllépte volna a hatáskörét.

Nyitókép: MTI / EPA / Nigel Roddis

#Külföld#eton#iskola#elit#egyesült királyság#vilmos herceg#harry herceg#gyerek#bántalmazás

Címlapról ajánljuk