Külföld

„Béke biztos, hogy nem lesz” – szakértők Putyin állítólagos tűzszüneti ajánlatáról

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 19:03

Oroszország a szakértők szerint Ukrajnával kapcsolatban nem szokta betartani szerződéseit, ezért önmagában nem jelent semmire garanciát, ha Putyin esetleg tűzszünetet ajánlana.  

Nagy tétben nem fogadnék rá, de egyfajta orosz logikus gondolkodás indokolná Vlagyimir Putyin állítólagos készségét a tűzszünetre és a frontok befagyasztására – mondta a HVG-nek Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-kutató.

Mint arról beszámoltunk, a Reuters értesülései szerint az orosz elnök kész lenne tűzszünetet kötni Ukrajnában a jelenlegi frontvonalak alapján, ha Kijev és a Nyugat is beleegyezne. Négy orosz forrás szerint Putyin nem akar újabb nemzeti mozgósítást, és nem tervez NATO-területeket elfoglalni sem.

Hogy mi motiválhatja Putyint erre a lépésre, arról egyelőre csak találgatnak. Sz. Bíró Zoltán szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a jelenlegi területi nyereségekkel is győzelemként adhatná el a háborút az orosz népnek. Hozzátette, az idő „nem Oroszországnak dolgozik”, különösen akkor nem, ha a Nyugat összeszedi magát és hosszú távú támogatást biztosít Ukrajnának.

A lap cikke szerint azt sem tudni még, Moszkva milyen feltételekkel lenne hajlandó felfüggeszteni agresszióját, az állítólagos tűzszünetre egyelőre Kijev sem reagált. A HVG-nek nyilatkozó elemzők szerint a feltételek között minden bizonnyal ott lenne, hogy az orosz hadsereg ellenőrzése alatt lévő területek egyértelműen orosz felügyelet alatt maradjanak. Mint írják, ugyancsak feltétel lesz, hogy semmiféle jóvátételről nem lehet szó, és nem indulhat eljárás a háborús bűncselekmények miatt sem.

Ha belátható időn belül meg is születik egy fegyverszüneti megállapodás, az önmagában nem jelent semmire garanciát, hiszen Oroszország a háborút megelőzően a Szovjetunió felbomlásától kezdve öt nemzetközi megállapodásban vállalta, hogy tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Ha most aláír egy hatodikat, az önmagában nem sokat ér

– magyarázta Sz. Bíró Zoltán.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint Kijevben mindenki tudja, hogy a területi veszteségek elismerése mentén lehetne megállapodni az oroszokkal, ám ez politikai, sőt akár fizikai értelemben is „öngyilkosság” lenne számukra. „Nem tudom, hogy Putyin mennyire akarja ezt a tűzszünetet. Ha tényleg ez a terve, akkor az lenne a legegyszerűbb, ha bejelentené, leállítja a támadó hadműveleteket és csak önvédelmi célból lőnek vissza” – fogalmazott a biztonság- és védelempolitikai szakértő. Kaiser Ferenc megjegyezte, folyamatos az álhírekkel való zavarkeltés, ezért meg kell várni a hivatalos orosz szándéknyilatkozatot. 

Béke biztos, hogy nem lesz

– vélekedett a szakértő, majd ő is hozzátette: egy tűzszüneti megállapodás nem feltétlen jelent garanciát arra, hogy évek múlva Putyin, vagy akár az utódja nem lendül megint támadásba a szomszédjai ellen. A lap szerint a tűzszünet önmagában nem oldaná meg az ukrajnai válságot, csak kialakítana egy demarkációs határvonalat, amelyet egyik fél sem léphet át. Ukrajnát attól még senki nem fogja újjáépíteni, és az Oroszország elleni szankciók sem szűnnek meg egy ideiglenes megállapodással. Sz. Bíró Zoltán kifejtette: 

A Fidesz-féle békeáriák amellett, hogy ezer sebből véreznek, egy pillanatra sem gondolnak arra, hogy az azonnali tűzszünet, ha amögött nem állnak kemény biztonsági garanciák, az egész térségre beláthatatlan következményekkel járna.

 

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma elnöke megbeszélést folytat a moszkvai Kremlben 2024. május 21-én. Fotó: MTI / AP / Kreml pool / Alexander Kazakov

 

#Külföld#orosz-ukrán háború#tűzszünet#béketárgyalás#fegyverszünet#vlagyimir putyin#kijev#ukrajna#Kaiser Ferenc#sz. bíró zoltán

Címlapról ajánljuk