Külföld

Balesetet szenvedett az iráni elnököt szállító helikopter, a belügyminiszter szerint egyelőre nem találták meg őt

rtl.hurtl.hu

2024. május 19. 15:47

Az Ebrahim Raiszi elnök helikopterét ért incidensről egyelőre nem árult el részleteket az iráni állami média.

Balesetet szenvedett Ebrahim Raisiz iráni elnök helikoptere, amely „kemény leszállást” hajtott végre Kelet-Azerbajdzsán tartományában. Az iráni állami tévé szerint a tartomány Azerbajdzsánnal is határos részén, Jolfa város környékén történt az eset.

Az AP tudósítása szerint az állami tévé nem közölt további részleteket az incidensről. A mentőosztagok megpróbálják elérni a baleset helyszínét, de a rossz időjárás lassítja őket. Az elnök azért érkezett a tartományba, hogy Azerbajdzsán elnökével közösen felavasson egy gátat.

A hírügynökség szerint azért nem a legmeglepőbb a baleset híre, mivel az iráni hadsereg légiereje nagyrészt régi járműveket használ, amelyek még az 1979-es iszlám forradalom előttről maradtak meg. A 63 éves Raiszi korábban az ország igazságügyi szolgálatát vezette, Ruholláh Homeini ajatollah legfontosabb pártfogoltjának tartják.

Frissítés: a BBC tudósítása szerint Ahmad Rahidi belügyminiszter arról beszélt, hogy több mentőalakulat is keresi a helikoptert, ám az időjárás miatt egyelőre nem találták meg azt. Az állami média arra kérte a lakosságot, hogy imádkozzanak Raisziért. Kiderült az is, hogy egy három helikopterből álló konvojjal utazott az elnök. A Farsz hírügynökség beszámolója szerint egy hegyes-erdős területen kellett leszállnia a helikopternek, ahol alig öt méteres a látótávolság.

Nyitókép: MTI / EPA / Abedin Taherkenareh

#Külföld#irán#elnök#helikopter#landolás#baleset#forradalom#iszlám#ajatollah#azerbajdzsán#gát

Címlapról ajánljuk