Külföld

Ezt az embert jelölte Putyin miniszterelnöknek

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 10:24

Technokratának mondják, kipróbált munkatárs.

Mihail Misusztyin miniszterelnöki jelölését terjesztette be az Állami Dumának Vlagyimir Putyin orosz elnök, írja az MTI.

Az orosz alkotmánynak megfelelőan Misusztyin május 7-én, rögtön Putyin ötödik elnöki beiktatását követően a kormányával együtt lemondott, de ügyvezetőként folytatta tevékenységét. Miniszterelnöki jelölését az alsóház pénteken, moszkvai idő szerint 14 órakor fogja megvitatni. Ezt megelőzően a jelölt felkeresi mind a négy parlamenti frakciót.

A közgazdaságtudományi doktorátussal rendelkező, technokratának tekintett Misusztyin 2010 és 2020 között vezette a Szövetségi Adóhivatalt. A kormányzatnál 1998-ban kezdett el dolgozni, de a magánszektorban is tapasztalatot szerzett. A kormány vezetését a koronavírus-járvány kezdetén vette át. 

A módosított orosz alaptörvény értelmében a kormányfőt az elnök nevezi ki, miután a duma jóváhagyja a jelöltségét. 

Mint arról beszámoltunk, márciusban óriási fölénnyel nyerte a választásokat Oroszországban Vlagyimir Putyin, aki a voksok csaknem 88 százalékát gyűjtötte be.

A szavazás napján több ezren tüntettek Oroszországban, a rendőrség pedig több tucat embert letartóztatott. A megmozdulást Alekszej Navalnij szervezte még halála előtt. Bár Putyin ötödik újraválasztása ellen sokan tiltakoznak, többen vannak, akik nem kényszerből, hanem önként támogatják: az oroszok kétharmada hisz neki, írtuk meg korábban.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin és Mihail Misusztyin 2024 május 6-án Fotó: Reuters

#Külföld#vlagyimir putyin#mihail misusztin#miniszterelnök#kinevez#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk