Külföld

„Tegnap este féltem. Tényleg” – így élték meg az izraeliek az iráni támadást

rtl.hurtl.hu

2024. április 15. 13:30

Szombat este Irán példátlan csapást mért Izraelre. Izraelben élők most elmesélték, hogyan élték meg a támadást.

Szombat este bekövetkezett, amit már napokkal korábban megjósoltak: Irán megtámadta Izraelt. Irán a két hete a damaszkuszi konzulátusukat ért csapás miatti válaszlépésnek nevezte a támadást, amiért Izraelt tették felelőssé. A hvg360 Izraelben élőkkel beszélt arról, hogyan élték meg az iráni támadást.

Onnan tudod, hogy nagy a baj, hogy az izraeliek se tudják, hogy mire számítsanak. Amikor Gáza felől lőnek minket, az kicsit olyan, mint amikor a napsütésből átváltozik az idő egy viharos, széllökéses délutánba, de utána mindig újra kisüt a nap. Most viszont más volt, mindenki izgult, és senki nem tudta, hogy mi következik

– mesélte a lapnak a Tel-Avivban élő Noémi, aki hat és fél éve költözött Izraelbe.

A fiatal nő ugyan már megszokta, hogy országát rendszeresen támadások érik, és alapvetően biztonságban érzi magát, ezúttal ő is megrettent. „Nem tudtuk, hogy ez hogy fog kinézni, csak túl akartunk lenni rajta. De tegnap este féltem. Tényleg” – fogalmazott.

A csapásból elmondása szerint a lakosság annyit érzékelt, hogy Tel-Aviv felett a megszokottnál több izraeli drón és vadászgép repült el, szombat délután pedig az izraeli hadsereg civilek védelméért felelős egysége (Home Front Command – HFC) jelentett be rendkívüli intézkedéseket. Hozzátette, neki a munkahelyéről szóltak, hogy ne menjen be vasárnap dolgozni. Tel-Avivban végül egyáltalán nem szólaltak meg a szirénák, így Noémi sokakkal ellentétben végig tudta aludni az éjszakát. Megnyugtatta azonban, hogy a hadsereg felkészült a legrosszabbra:

Az ebben az ironikus, hogy ilyenkor a legbiztonságosabb Izrael. Akkor van baj, amikor elkényelmesedik, és felkészületlenül éri egy támadás. Bárcsak akkora biztonság lett volna október 7-én, mint ma vagy tegnap, akkor most nem tartanánk itt.

Azt is mondta, hogy az óvodákat, iskolákat is bezárták, néhány egyetemen is online zajlik az oktatás, a legtöbben otthonról dolgoznak. A szintén Tel-Avivban dolgozó Carla is úgy élte meg, hogy október 7-ével ellentétben most nem érheti semmi váratlanul a hadsereget. Ő jóformán semmi szokatlant nem tapasztalt, szombaton még étteremben is volt, végig biztonságban érezte magát. Ő azonban az elmúlt napok sejtései ellenére sem számított arra, hogy Irán megtámadja Izraelt.

Pedig nincs mire büszkének lenni. Az önvédelem nem lehet diadal, nem lett volna szabad idáig jutnunk, október 7-e óta egyre csak veszítünk. (…) Még mindig vannak túszok Gázában, az oktatási rendszerünk össze van omolva, vagyis az ország hónapok óta meg van bénulva, ezt használják ki az ellenségeink

– fogalmazott a lapnak az Észak-Izraelben élő, idegenvezetőként dolgozó Noam. 

Ő a Kineret-tó partján fekvő Tiberiasban lakik, így jóval közelebbről tapasztalta meg az iráni támadást. Több robbanást is hallott éjfél után, elmondása szerint megremegett a föld, és vele együtt a háza ablakai is a Vaskupola működése miatt. Megjegyezte, hiába ér el katonai sikereket az izraeli hadsereg Gázában, nincs a kormánynak terve a jövőre.

Lesz egy generáció, amely olyan dolgokat él meg, amiket előttük soha senki. Először a Covid, majd a Hamász támadása, most pedig az iráni csapás miatt nem mennek iskolába. Ők túl gyorsan ismerték meg, hogy milyen kegyetlen a világ, és túl korán vesztették el az ártatlanságukat

– mondta Noam.

Hozzátette, sorra veszíti el a munkáit, a turizmus visszaesése rengeteg munkahelyet fenyeget, az állam pedig semmilyen támogatást nem tud adni, hiszen minden tartalékjuk a védelmi költségekre megy el. Noémi pedig azt mondta: Izrael nem engedheti meg magának, hogy ne álljon bosszút Iránon. 

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa is 

Az iráni támadás azonban nem lepte meg a világ vezetőit: az amerikaiak már napok óta figyelmeztettek a készülő akcióra és a támadás után Washington teljes támogatásáról biztosította Izraelt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is összeül:

Az izraeli Nevatim légitámaszponton keletkezett kráter látható a videón, amelyet a hadsereg vasárnap tett közzé az iráni tömeges drón- és rakétatámadást követően. A felvételen állóképek is mutatják, hogy a Hermon térségében egy útban milyen károk keletkeztek. A térképgrafika pedig az izraeli területre irányuló iráni kilövések útvonalait mutatja, amelyek 99 százalékát állítólag elhárították.

Nyitókép: Amir Cohen / TPX IMAGES OF THE DAY / File Photo via Reuters 

 

#Külföld#izrael#irán#dróntámadás#tel-aviv#közel-kelet#izraeli hadsereg#izraeli háború

Címlapról ajánljuk