Külföld

Irán dróntámadást indított Izrael ellen

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 23:40

Bekövetkezett, amit az amerikai hírszerzés már napokkal korábban megjósolt: Irán megtámadta Izraelt. Teherán több száz drónt indított el az izraeli légtér felé, ezt pedig rakétatámadások is kísérik majd. Tel-Aviv már korábban jelezte, hogy készen áll a támadás elhárítására és az ellentámadásra, Joe Biden amerikai elnök pedig egyértelművé tette: megvédik Izraelt. 

Iránból több tucat drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka – közölte az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője, Daniel Hagari televíziós sajtótájékoztatóján. A CNN adása és az izraeli média szerint több mint 100 drónt indított Teherán.

Izraelben fokozott készültségbe helyezték a légvédelmi rendszert, amely a légierő repülőgépeivel és a haditengerészet hajóival együtt védi az ország légterét. Az országban szólnak a légvédelmi szirénák is, a vaskapu rendszer több drónt is hatástalanított hajnali 1 óra előtt nem sokkal.

„Arra kérjük a lakosságot, hogy figyeljenek a polgári védelem utasításaira és az IDF szóvivőjének hivatalos közleményeire, tartsák be azokat” – mondta a hadsereg képviselője.

Az izraeli közlekedési minisztérium bejelentette, hogy helyi idő szerint éjfél után fél órával lezárják Izrael légterét a belföldi és a nemzetközi járatok elől. 

Az első, Sahid-136 kamikaze drónok hajnali 1 óra körül értek Izraelbe.

A 12-es kereskedelmi televízió értesülése szerint robotrepülőgépeket, valamint drónok második hullámát is elindítottak Izrael irányába, becslések szerint összesen 500 drón kilövését tervezik. Az amerikai hadsereg már Szíriában elkezdte elfogni a támadó drónokat.

A védelmi szervek attól tartanak, hogy mintegy két óra utazási idejű robotrepülőgépeket és 12 perc alatt Izraelbe érő ballisztikus rakétákat is útnak indítanak olyan ütemezésben, hogy egyszerre érjék el Izrael légterét.

A CNN szerint rakétákkal is támadják Izraelt. 

Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette szombat éjszaka, hogy drónok és rakéták tucatjait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadást Izrael „legutóbbi bűnei” miatt indították, válaszként egyebek mellett arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.

Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében – egy néhány nappal ezelőtti beszédét felidézve – azt írta: a gonosz rezsim elnyeri büntetését.

A két ország között igen feszültté vált az amúgy is hűvös viszony az elmúlt hónapokban, különösen a Hamász október 7-i támadása, valamint a Jemenből indított akciók miatt. Izrael szerint ezek mögött egyértelműen Irán áll, és Teherán látja el az Izrael-ellenes támadókat megfelelő felszerelésekkel. 

Irán számára pedig az volt az utolsó csepp, hogy április 1-jén légicsapást ért egy iráni konzulátust Szíriában. Az akcióban több mint egy tucat ember meghalt, köztük több magasrangú tisztviselő is, az akcióért pedig Izraelt tették felelőssé. Tel-Aviv tagadta, hogy a katonái állnak a támadás mögött.

Közben Jordánia és Irak szombat éjszaka bejelentette, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás miatt ideiglenesen lezárta légterét.

A jordániai állami televízióban azt is közölték, hogy az országban rendkívüli állapotot rendelnek el. 

Délelőtt elfoglaltak az iráni kommandósok egy hajót

Szombaton egy kisebb tengeri incidens előzte meg a támadást: az iráni haditengerészet helikopteréről kommandósok ereszkedtek le egy portugál hajóra a fontos hajózási útvonalhoz tartozó Hormuzi-szoros közelében. Az MSC Aries szállítóhajó egy izraeli milliárdos szállítócégéé. A kommandósok hatalmukba kerítették és iráni vizek felé irányították a szállítóhajót.

Irán megtámadta Izraelt
Az iráni védelmi minisztérium által 2024. február 17-én közreadott képen az Arman iráni gyártmányú rakétaelhárító rendszer egy meg nem nevezett iráni helyszínen. Fotó: MTI/EPA/Iráni védelmi minisztérium

Biden figyelmeztetett

A támadásra előre figyelmeztetett az amerikai hírszerzés, és Joe Biden amerikai elnök is bejelentést tett róla helyi idő szerint péntek este. Az elnök azt mondta, megvédik szövetségesüket, és arra utalt, Irán jobban teszi, ha eláll a támadás tervétől. John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálta a Közel-Keleten állomásozó katonai erejének elhelyezkedését az Irán által Izrael felé megfogalmazott fenyegetés miatt.

Az előzetes hírszerzési jelentések arról szóltak, hogy a tervezett célpontok között van egy repülőtér és egy nukleáris létesítmény is, a támadást pedig drónokkal vagy rakétákkal hajtják végre.

Nyitókép: Reuters

#Külföld#izrael#irán#egyesült államok#támadás#háború#Hamász#joe biden

Címlapról ajánljuk