Külföld

Háborús fenyegetés: portugál hajót foglalt le az iráni haditengerészet a Hormuzi-szorosnál

rtl.hurtl.hu

2024. április 13. 12:04

Helikopterrel érkező kommandósok rohamozták meg egy izraeli milliárdos hajóját a Hormuzi-szoros közelében, az Egyesült Arab Emírségek partjainál. A támadás mögött Irán áll.

Helikopterrel érkező kommandósok rohamoztak meg egy hajót a Hormuzi-szoros közelében, az Egyesült Arab Emírségek, közelebbről Fujairah kikötőváros partjainál – jelentette szombaton az AP hírügynökség, amely felvételt is látott az esetről. 

Egy magas rangú közel-keleti védelmi tisztviselő azt mondta, Irán áll a támadás mögött. Később az IRNA iráni állami hírügynökség is azt közölte, hogy a haditengerészet különleges erőinek helikopterén érkező gárdistái lefoglaltak egy „Izraelhez köthető” hajót. A portugál zászló alatt közlekedő vízi járművet iráni vizekre irányítják – közölték. Napokkal ezelőtt Irán arra figyelmeztetett, hogy lezárja a tengeri forgalmat a szorosban.


Bár az MSC Aries portugál zászló alatt hajózik, izraeli források szerint Ejal Ofer izraeli milliárdos cégéhez, a Zodiac Maritime hajózási társasághoz köthető.

Daniel Hagari, az izrali hadsereg szóvivője azt mondta, „Iránnak viselnie kell a követkeményeit, hogy úgy döntött, tovább eszkalálja a helyzetet”.

A fenti képen is látható Hormuzi-szoros a Perzsa-öblöt köti össze az Ománi-öböllel. A szoros északi oldalán Irán tengerpartja, déli részén a Muszandam-félsziget található, amelyen Omán és az Egyesült Arab Emírségek osztozik. Stratégiai jelentősége igen nagy, mivel ezen a tengerszoroson halad át a világszerte tengeren szállított kőolaj több mint harmada.

Fenti képünkön Irán a jobb oldalon látható, Irak fent középen, a bal oldali földnyelv pedig a Muszandam-félsziget, amelyen Omán és az Emírségek osztozik.

Péntek este Joe Biden elnök, korábban pedig az amerikai hírszerzés is arra figyelmeztetett, hogy Irán Izrael elleni támadásra készül. Amerika meg fogja védeni szövetségesét, Izraelt – jelezte Biden.

Nyitókép: a Hormuzi-szoros – Fotó: NASA

#Külföld#izrael#irán#Egyesült Arab Emírségek#hajó#helikopter#tengeri incidens

Címlapról ajánljuk