Külföld

Peter Pellegrini győzött a szlovák elnökválasztáson

rtl.hurtl.hu

2024. április 7. 6:31

Robert Fico koalíciós partnere, a kormánypárti Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztás második, egyben döntő fordulóját.

Robert Fico koalíciós partnere, Peter Pellegrini nyerte a szlovák elnökválasztás második, egyben döntő fordulóját a nem hivatalos végeredmények szerint. 96 százalékos feldolgozottságnál a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata Hang (Hlas-SD) elnöke

a leadott voksok 54,32 százalékával vezet a 45,67 százalékon álló ellenzéki Ivan Korcok előtt.

Az arányokat és Pellegrini előnyét tekintve a mostani adat gyakorlatilag nem hivatalos végeredménynek tekinthető, írja az MTI. A részvételi arány eddig 60 százalékosnak mutatkozik, ami a második legmagasabbnak számít a szlovákiai államfőválasztások történetében.

A szombaton tartott választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható. A szlovák államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!

 

– így gratulált nem sokkal éjfél után Pellegrininek elért győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint arról beszámoltunk, miközben Szlovákiában csütörtöktől kampánycsend lépett életbe, a magyar közszolgálati M1 közel félórás interjút sugárzott Peter Pellegrinivel, a hatalmon lévő Smer és Hlas jelöltjével, amit folyamatosan ismételtek.

A szlovák elnökválasztás első fordulója még nagy meglepetéssel zárult: az ellenzéki Ivan Korcok, korábbi külügyminiszter kapta a legtöbb szavazatot, pedig a felmérések a kormánypárti Peter Pellegrini győzelmét jósolták. Ő 2020-ban, napokkal az akkori országgyűlési választások előtt Orbán Viktortól kért segítséget a VSquare oknyomozóportál szerint egy moszkvai találkozó megszervezésében, mert úgy tudta: a magyar kormány jó kapcsolatot ápol Putyinnal. 

Pellegrini láthatóan jó viszonyt ápol Orbánékkal: Budapesten is járt az első forduló előtti héten, ahol a miniszterelnök mellett Kövér Lászlóval, valamint Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is találkozott. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Peter Pellegrinit, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnökét a Karmelita kolostorban 2024. március 11-én. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

#Külföld#szlovák választás#szlovák#elnökválasztás#peter pellegrini#robert fico#szijjártó péter#szlovákia

Címlapról ajánljuk