Külföld

Fico megfenyegette azokat a bírókat, akik a pártja korrupciós ügyeivel foglalkoznak

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 20:40

Az egyik érintett szerint példátlan, hogy a kormány tagjai bármilyen bizonyíték nélkül bűnözőnek nevezzenek bírókat.

Robert Fico szlovák miniszterelnök megfenyegette azokat a bírókat, akik a pártjához, a Smerhez kötődő személyek korrupciós ügyeiben ítélkeznek – írja a pozsonyi Új Szó.

Fico az igazságügyi minisztériumnál tartott „ellenőrzési napot” használta fel arra, hogy súlyos vádakat fogalmazzon meg a Legfelsőbb Bíróság bíráival szemben. Azt mondta, Juraj Kliment, Peter Stift és Peter Hatala ellen fegyelmi eljárást kell indítani. Klimentet Igor Matovic korábbi miniszterelnök emberének nevezte és arra utalt, hogy politikai befolyás nyomán hozza meg döntéseit. „Kliment helyében én már ma csomagolnék” – jelentette ki.

A szlovák kormányfő azt állította, hogy az előző kormányok alatt szervezett bűnözői csoport szőtte át a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságot, és bár a kormánynak nincs jogköre arra, hogy fegyelmi eljárást indítson, mindent megtesz azért, hogy az illetékes szervek elindítsák ezt a folyamatot. Az igazságügyi miniszter, Boris Susko azt mondta, Fico vádjait olyan bejelentésnek tekinti, amit bárki megtehet, és a konkrét beadvány áttanulmányozása után dönt arról, hogy elindítja-e a fegyelmi eljárást az említett bírók ellen.

Fico fenyegetését Susko a bíróságok függetlensége szempontjából nem látja problémának, és hasonlóan nyilatkozott Tibor Gašpar parlamenti képviselő, aki a korábbi Fico-kormányok idején országos rendőrfőkapitány volt, valamint Marek Para ügyvéd és David Lindtner egykori bíró, Fico két tanácsadója is. Mindhármuk ellen súlyos bűncselekmények vádjával indult eljárás az előző kormányok idején. Közülük Gašpart azzal gyanúsítják, hogy a rendőrséget a Smer politikai céljaira használták fel, Parát pedig azzal, hogy Norbert Bödör nyitrai oligarchával közösen megpróbáltak hitelteleníteni egy ügyészt.

Juraj Kliment bíró azt mondta, hogy a büntetőeljárás alatt lévő Gašpar kijelentéseit a bírói hatalom függetlensége elleni támadásként értékeli, és példátlannak tartja, hogy a kormány tagjai bármilyen bizonyíték nélkül bűnözőnek nevezzék a Legfelsőbb Bíróság bíráit. Szerinte a főügyész vizsgálhatná, hogy Ficóék nem követtek-e el ezzel bűncselekményt. Ján Šikuta, a szlovák Legfelsőbb Bíróság elnöke megengedhetetlennek és veszélyesnek nevezte a támadást, és azt mondta, ha valakinek bűncselekményről szóló bizonyítéka van, forduljon a hatóságokhoz.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Külföld#szlovákia#robert fico#korrupció#bíróság#fenyegetőzés

Címlapról ajánljuk