Külföld

Elkészült az asszisztált haldoklásról szóló törvényjavaslat, májusban a francia parlament elé kerülhet

rtl.hurtl.hu

2024. március 11. 14:09

Nem eutanáziának és nem is asszisztált öngyilkosságnak neveznék Franciaországban az életvégi döntés jogát. Kiskorúak és egyes betegségekben számára nem lenne elérhető. 

A Guardian írta meg, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy elkészült az asszisztált haldoklásról szóló törvénytervezet, májusban pedig a francia parlament elé kerül.

A jogszabály lehetővé tenné az orvosok számára, hogy halálos szert írjanak fel azoknak, akik teljes mértékben uruk önmaguknak, de gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, fájdalmaikat pedig nem lehet enyhíteni. Mindez szigorú ellenőrzés mellett történhet: kiskorúak, illetve olyan neurodegeneratív betegségekben szenvedők számára, mint az Alzheimer-kór és a demencia, illetve a pszichiátriai betegségek számára nem lenne elérhető.

A francia elnök a Libérationnak és a La Croix című katolikus lapnak adott hétvégi interjújában azt mondta, hogy a törvényjavaslatból a halállal való szembenézés olvasható ki, összeegyeztetve az egyén autonómiáját és a nemzet szolidaritását.

Szigorúan véve nem teremt sem új jogot, sem új szabadságot, hanem egy korábban nem létező utat jelöl ki, megnyitva a lehetőséget, hogy bizonyos szigorú feltételek mellett segítséget kérhessünk a haldokláshoz

 – mondta Macron.

A Guardian szerint Emmanuel Macron a katolikus egyház és a francia egészségügyi dolgozók kritikájával szembesült a törvénytervezet miatt. Dr. Claire Fourcade, a Francia Palliatív Támogató és Gondozó Társaság elnöke szerint orvosilag segített öngyilkosságról van szó. A FranceInfo rádiónak arról beszélt, hogy az ápolók számára a törvényjavaslat óriási aggodalomra ad okot. Franciaországban naponta 500 ember hal meg anélkül, hogy palliatív ellátáshoz jutott volna. Ezen emberek sürgős támogatására szólított fel.

A törvénytervezet hosszas nyilvános konzultációt követően született meg, Macron szerint a szöveg kerülni fogja az eutanázia és az asszisztált öngyilkosság kifejezéseket és megerősíti a palliatív ellátást. 

Ha az orvosok beleegyeznek, a halálos anyagot a beteg maga adná be, ha pedig fizikailag képtelen erre, egy harmadik fél segítségével kaphatja meg azt.

Macron szerint azért választották  az asszisztált haldoklás kifejezést, mert egyszerű, humánus és jól definiált. 

Az eutanázia kifejezés arra utal, hogy valaki életének a beleegyezésével vagy anélkül vetünk véget, ami itt nyilvánvalóan nem áll fenn. Ahogyan az asszisztált öngyilkosság sem, ami megfelel egy személy szabad és feltétel nélküli döntésének, hogy rendelkezzen az életével.

Magyarországon az életvégi döntés jogáért Karsai Dániel alkotmányjogász indított jogi eljárást. A szakember a visszafordíthatatlan ALS nevű betegségben szenved. 

Karsai Dániel azt szerette volna elérni az azóta lemondott köztársasági elnöknél, Novák Katalinnál, hogy az eutanáziában segítők kegyelmet kaphassanak. Mint arról a Híradó is beszámolt, ezzel Novák Katalin utódját is felkeresi majd. Karsai Dániel és testvére az eutanáziáról szóló népszavazás ügyét sem adja fel, korábban a Nemzeti Választási Bizottság elkaszálta a kérdéseiket:


Nyitókép: Getty Images

#Külföld#eutanázia#franciaország#emmanuel macron

Címlapról ajánljuk