Külföld

Vidékre viszik Párizsból a menedékkérőket az olimpia előtt

rtl.hurtl.hu

2024. április 3. 21:47

A segélyszervezetek szerint tisztogatás zajlik anélkül, hogy az érintettek hosszú távú elhelyezéséről gondoskodnának.

A párizsi olimpiára készülve menedékkérők tucatjait, köztük kisgyerekes családokat vittek el a rendőrök a párizsi városháza előtti térről – írja az AP hírügynökség.

A tudósítás szerint hajnalban érkeztek a rendőrök, akik mintegy ötven utcán alvó embert, többnyire nőket és kisgyerekeket pakoltak fel egy buszra, ami a kelet-franciaországi Besançonba, egy átmeneti szállásra vitte őket.

Segélyszervezetek szerint ez csak a kezdete annak, hogy a hatóságok meg akarják tisztítani a francia fővárost a hajléktalanoktól és menedékkérőktől az olimpia előtt anélkül, hogy a hosszú távú elhelyezésükről gondoskodnának.

Ami történik, az nem más, mint társadalmi tisztogatás

– nyilatkozta Yann Manzi, az Utopia 56 nevű menekültsegítő szervezet tagja.

Az olimpia szervezői azt közölték, hogy a segélyszervezetekkel együttműködve igyekeznek megoldást találni az utcán élők helyzetére, akik közül sokan a volt francia gyarmatokról érkeztek. Egy kétgyermekes guineai nő egy hónapig élt a párizsi utcákon három hónapos és hároméves gyerekével. „Így nem lehet élni, ez kimerítő” – mondta, miközben azzal az ígérettel szállt fel a buszra, hogy jobb lesz vidéken, mint az utcán aludni a gyerekekkkel.

Nyitókép (archív): Samuel Aranda/Getty Images

#Külföld#franciaország#párizs#menekültek#hajléktalanok#olimpia

Címlapról ajánljuk