Belföld

A Kúria elutasította Karsai Dániel népszavazási kérdését az eutanáziáról

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 12:55

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni a Kúria döntése ellen. 

A Kúria elutasította Karsai Dániel egyik népszavazási kérdését – írta az alkotmányjogász a Facebook-oldalán. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász annak érdekében kezdeményezett népszavazást, hogy azok a halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, hogy ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. 


„Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését” – írta Karsai. Hozzátette, hogy a közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. Karsai ezt úgy értékelte, hogy 

a Kúria kötelességgé tette az életet még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt.

„Ez az utolsó interjúja?” – Karsai Dániel a Házon kívül nézőinek kérdéseire is válaszolt

Saját kérésére csak eldöntendő kérdéseket tett fel a Házon kívül stábja Karsai Dánielnek, amikor április közepén interjút készítettek vele. Akkor került haza a kórházból, és bár fizikailag nagyon gyenge, szellemileg továbbra is tökéletes állapotban volt. Beck Nóra a műsor nézőitől érkezett kérdéseket is feltette a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogásznak, a videóból kiderül, hogy hiányzott-e neki valami az életéből, és szerinte ez a mostani lesz-e az utolsó interjúja.

Nyitókép: RTL


 

#Belföld#karsai dániel#eutanázia#kúria#népszavazás#kegyes halál#nvb#nemzeti választási bizottság

Címlapról ajánljuk