Külföld

Elaludtak az utasszállító pilótái a levegőben

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 16:07

Elaludt mindkét pilóta az utasszállítón, majdnem fél órát repült felügyelet nélkül a gép.

28 percen át aludt a pilóta és a másodpilóta is egy utasszállító repülőgépen, amin 153-an utaztak. Hajszálon múlt, hogy nem történt tragédia, az ügyben vizsgálat indult – írja a Metro.co.uk.

Az eset még január végén történt a Batik Air egyik Airbus A320 típusú repülőgépén, ami Délkelet-Celebeszből tartott az indonéz fővárosba, Jakartába. A felszállás után körülbelül fél órával a gép kapitánya engedélyt kért a másodpilótától arra, hogy pihenhessen. Az engedélyt megkapta, de nem sokkal később a másodpilóta is elszundikált, aminek következtében a gép letért a kijelölt útvonaláról.

A légiforgalmi irányítás arra lett figyelmes, hogy nem kapnak választ a géptől. A kapitány majdnem fél órával később tért csak magához, majd visszajelzett az irányításnak és korrigálta a repülési irányt. Az indonéz közlekedési minisztérium az eset után megrovásban részesítette a légitársaságot, és vizsgálatot rendelt el. A gép biztonságban földet ért, azonban a 28 és a 32 éves indonéz pilótákat ideiglenesen felfüggesztették.

Ajánló: Villámcsapás, turbulencia, futóműhiba: ezektől rettegnek a legtöbben, amikor repülőre ülnek – vajon van okuk rá?

Nyitókép: Afriadi Hikmal / NurPhoto via Getty Images

 

#Külföld#utasszállító#elaludt#pilóta#másodpilóta

Címlapról ajánljuk