Külföld

Navalnij özvegye férjéről: Megölték, majd még ezután is bántalmazták a testét

rtl.hurtl.hu

2024. február 28. 14:59

Julija Navalnaja szerint a lehető legrosszabb történt: az emberek hozzászoktak a háborúhoz, és azt mondják, meg kell állapodni Putyinnal.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek felelnie kell Alekszej Navalnij haláláért és mindazért, amit Oroszországgal, valamint egy szomszédos békés országgal tett – jelentette ki Julija Navalnaja, a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki politikus özvegye Strasbourgban, az Európai Parlamentben szerdán.

Julija Navalnaja beszédében kijelentette: férje, Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, ami megmutatta, hogy Putyin elnök bármire képes, tárgyalni nem lehet vele.

Közölte: Navalnij felismerte, ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újító gondolatokra van szükség. További szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsnek elvei, erkölcsei, szabályai – mondta.

Nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel 

– fogalmazott. Putyin sehová sem jutott, de közben a lehető legrosszabb történt, az emberek hozzászoktak a háborúhoz, és azt mondják, meg kell állapodni Putyinnal – tette hozzá a hvg.hu tudósítása szerint.

Navalnaja azt mondta, a rendőrség megzavarhatja férje péntek délután esedékes temetését. „Még nem tudom, hogy békés lesz-e, vagy a rendőrség letartóztatja azokat, akik eljöttek elbúcsúzni a férjemtől” – fogalmazott.

Elmondta továbbá, Navalnijt három évig kínozták, egy apró börtöncellában éheztették, elzárták a külvilágtól, és megtagadták a tőle a látogatásokat, a telefonhívásokat, végül azt is, hogy leveleket kapjon. 

És aztán megölték. Majd még ezután is bántalmazták a testét 

– tette hozzá.

Szavai szerint Putyin szervezett bűnözői csoportot vezet, amelynek tagjai, noha csak bábok, embereket gyilkolnak. A nemzetközi közösségnek harcolnia kell e bűnszervezet ellen a szervezett bűnözés elleni harc, nem pedig a politika eszközeivel – jelentette ki. Nem diplomácia üzeneteket kell küldeni, hanem a pénzügyi machinációkat kell felszámolni. Nem aggodalomnak kell hangot adni, hanem az orosz rezsimet támogató nyugati jogászokat és pénzügyi szakembereket kell célba venni, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénzek elrejtésében – mondta. Ebben számíthatnak arra a többmillió oroszra, akik Putyin ellen, a háború ellen, és az orosz elnök képviselte gonosz ellen vannak – tette hozzá. 

A gonosz elesik és eljön a csodálatos jövő – zárta beszédét Julija Navalnaja.

Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista és politikus február 16-án, 47 éves korában halt meg a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található sarkvidéki börtönben, ahol 19 éves büntetését töltötte.

Az általa írt levelekből kiderül, hogy az embertelen börtönkörülmények ellenére nem tört meg az elméje, a végsőkig hitt saját igazában

Nyitókép: Ronald Wittek/MTI/EPA

#Külföld#navalnij#beszéd#európai parlament#Julija Navalnaja#alekszej navalnij#vlagyimir putyin#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk