Külföld

Mi lesz a királyi család tagjaival, ha már nincs III. Károly?

rtl.hurtl.hu

2024. február 6. 7:23

III. Károly király egyelőre él, de már nem virul: a brit uralkodónál nemrég rákot diagnosztizáltak. Cikkünkből kiderül, ki ülhet a trónra, ha ő már nincs, illetve mi lesz a királyi család többi tagjával. Vagy éppen Harry-vel és Meghannel.

Mindenkit sokkolt a tegnapi hír arról, hogy III. Károly angol királynál rákot diagnosztizáltak: a január végi kórházi kivizsgálás és prosztataműtét közben derült ki, hogy az uralkodó daganatos betegségben szenved. Azt, hogy milyen betegségről van szó, nem közölte a palota, annyit tudattak a nyilvánossággal, hogy nem a prosztata megbetegedésével függ össze. Azt sem tudni, milyen stádiumban van a betegség és mik a kezelés kilátásai.

Az aggodalom és a szomorúság mellett a közvéleményt ilyenkor más érzelmek is mozgatják: időszerű lett ugyanis feltenni a kérdést:

Mi lesz a brit királyi családdal III. Károly halála után?

Az egyik legfontosabb találgatás tárgya a következő:

Károly felesége, Kamilla királyné vagy fia, Vilmos herceg követi majd őt a trónon?

Cikkünkből az is kiderül, mi lehet a királyi család többi tagjával, köztük a Buckinghamtől távol élő Harry herceggel és Meghan Markle-lel.

Vilmos herceg

Vilmos követi Károlyt az utódlási sorban, aminek megváltoztatása példa nélküli lenne: így a gyakran haszonleséssel vádolt Kamilla királyné biztosan nem kerül majd a trónra férje halála esetén.

A USA Today szerint a herceg már azóta vállal komolyabb családi felelősséget, mióta III. Károlynak rendetlenkedni kezdett a prosztatája. Így logikus arra számítani, hogy a következő hetekben, hónapokban őt láthatjuk majd elsősorban a királyi család arcaként.

Ez valószínűleg nagy mentális teljesítményt követel Vilmostól, akinek emellett nemcsak nagybeteg édesapjával, de feleségével, Katalinnal is törődnie kell, aki szintén most lábadozik egy komoly műtétből.

Még komolyabb lehet a helyzet, ha III. Károly betegsége miatt még életében képtelenné válik kötelességei ellátására: ebben az esetben Vilmos hivatalosan régens király lesz.

Ez azt jelenti, hogy az uralkodó minden alkotmányos közelezettségét jogában áll ellátni. Kivéve, hogy nem írhat alá törvényeket: ezt akármilyen rosszul is van, III. Károlynak kellene megtennie.

Harry és Meghan

Udvari források szerint Harry herceget folyamatosan tájékoztatták apja egészségi állapotáról. III. Károly rákos diagnózisa után az USA-ban élő fekete bárány rögtön hazarepült, hogy beteg édesapjával legyen. Úgy látszik, minden korábbi ellentétet félretéve válsághelyzetben még ők is összetartanak.

A 39 éves herceg a következő napokban a windsori kastélyba érkezik, és már beszélt az uralkodóval. Felesége, Meghan Markle, valamint két gyerekük, Archie herceg és Lilibet hercegnő nem tart Harryvel.

Arról egyelőre még nem tudni, hogy mit lép Meghan Markle ebben a helyzetben. Ékesen mutatná a királyi család összetartását, ha most ő is III. Károly mellé állna. Köztük azonban nincs vér szerinti kötelék, rossz tapasztalatból viszont annál több: állítólag Károly volt az, aki korábban aggodalmaskodott, hogy Harry és Meghan gyereke nem lesz elég fehér.

Kamilla királyné

Ha már nem lesz király, a királyné királynővé változik? Nem, ez nem így működik. A legvalószínűbb az, hogy III. Károly esetleges halála után az őt túlélő királyné új címe Queen Dowager, azaz özvegy királyné lesz.

Kamilla nem teheti meg azt, amit a néhai II. Erzsébet édesanyja választott: az ő címe Erzsébet anyakirályné lett VI. György halála után, mivel vér szerinti lánya került a trónra. Vilmosnak viszont nem Kamilla, hanem a néhai Diana a vér szerinti édesanyja, így Kamilla számára nem is lesz elérhető ez a titulus, írja a Harper’s Bazaar.

Nyitókép: Karwai Tang  /WireImage / Chris Jackson - WPA Pool / Getty Images / Arthur Edwards - WPA Pool / Getty Images

#Külföld#királyi család#iii. károly#rák#vilmos herceg#harry herceg#meghan markle#kamilla királyné#uralkodó#betegség

Címlapról ajánljuk