Külföld

Daniel Freund az EU-s pénzcsap elzárásáról: Orbán Viktort nem szabad megjutalmazni milliárdokkal

rtl.hurtl.hu

2024. január 30. 18:56

A német EP-képviselő szerint „a tagállamok végre elkezdtek felébredni”, az EU pedig „a legélesebb kardját használná”. Egyetértene az Európai Tanács drasztikus lépéseivel, de vannak bizonyos kételyei.

Ahogy az rtl.hu is beszámolt róla, egy bizalmas uniós dokumentum szerint teljesen elzárhatja a pénzcsapokat az EU, ha Orbán nem szavazza meg az Ukrajnának szánt támogatást. Az eredetileg a Financial Times-ban megjelent értesülést az Európai Tanács egy meg nem nevezett tagja tagadta, de az már elkezdte kifejteni a hatását: az euró 390 forintra erősödött a forinttal szemben, a kormányzati reakciók pedig sorra érkeznek. Varga Judit szerint például „az EU már csak odaszól, mint a kocsmában, hogy fogjuk be, különben baj lesz!”.

Lapunk most kikérte Daniel Freund zöldpárti német EP-képviselő véleményét is, aki gyakran szólal meg az EU és Magyarország konfliktusával kapcsolatban, legtöbbször az Orbán-kormányt támadva. Megkeresésünkre Freund azt írta: „Több tagállam végre elkezdett felébredni. A szavazati jogok visszavonása és az összes EU-s forrás befagyasztása jelentik az EU legélesebb kardját, amelyet tagállamok ellen használhat”.

Ez a lépés helyes, és már régóta váratott magára.

Hozzátette: „Orbán Viktort nem szabad megjutalmazni milliárdokkal a vétózásért. Ennek ellenére megkérdőjelezhető, hogy a két folyamatot valaha végrehajtják ebben a formában. Úgy néz ki, az a cél, hogy megtörjék Orbán vétós fenyegetését a csütörtöki csúcs előtt. Nem lenne a helyes dolog, hogy a 7-es cikkely procedúráját vagy a jogállamisági mechanizmust politikai célokra alkalmazzák. Mindkét folyamatnak az a célja, hogy megjavítsa a magyarországi jogállamiságot.”

Azonban szerinte „rossz üzenetet küldene”, ha most azt a benyomást erősítené meg az EU, hogy csupán Orbánék vétója miatt vonnák meg a forrásokat: ebből a magyar kormány szerinte azt szűrhetné le, hogy „lehetséges tárgyalni a jogállamiságról. Semmi körülmények között sem szabad leállítani ezeket a folyamatokat akkor sem, ha Orbán Viktor beadja a derekát, és megadja a zöld jelzést az Ukrajnának szánt EU-s segélyre.”

Freund úgy véli: most már elég bizonyíték van arra, hogy indokolt legyen megvonni Magyarország szavazati jogát, valamint az EU-s forrásokat. „A tagállamoknak nem kellene azt sugallaniuk, hogy Orbán megszabadul, ha felhagy a vétózással.” 

Azt is kiemelte, hogy egyre nő azon tagállamok száma, amelyek szívesen látnák Orbán szavazati jogának megvonását és a pénzek befagyasztását. Az még kérdéses szerinte, hogy elég sokan vannak-e ahhoz, hogy az erről szóló szavazásokon megszerezzék a minősített többségeket. Orbán jövőbeli magatartása szerinte még eldöntheti, hogy az unió megszavazza-e ezen drasztikus lépéseket.

Cikkajánló: Egy fideszes képviselő közvetlen közelről ordibált az arcomba, és nevezett fasisztának – interjú Petri Sarvamaával, aki elvenné Magyarország szavazati jogát az Európai Tanácsban


Nyitókép: MTI / EPA / Stephanie Lecocq

#Külföld#daniel freund#európai tanács#forrás#orbán viktor#jogállamiság#uniós pénz#Európa

Címlapról ajánljuk