Belföld

Ismét veszélybe kerültek az uniós pénzek, Orbán Balázs szerint ez zsarolás, és semmi köze a jogállamisághoz

rtl.hurtl.hu

2024. január 29. 8:32

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy van egy kompromisszumos javaslatunk.

Brüsszel teljesen elzárná a pénzcsapot Magyarország felé, ha az nem szavazza meg a hamarosan kezdődő uniós csúcson a Kijevnek szánt 50 milliárdos uniós támogatást – derült ki a Financial Times vasárnapi cikkéből. A tervet az Európai Tanács dolgozta ki, és az ötlettől azt várják, hogy roham indulna a forint ellen és keményen megdrágulna az államadósság finanszírozása, továbbá meglódulna az infláció.

A cikkre magyar kormány részéről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált, aki az X-en azt írta:  

Brüsszel úgy zsarolja Magyarországot, mintha nem lenne holnap, annak ellenére, hogy van egy kompromisszumos javaslatunk.

Hozzátette: Most már kristálytiszta: ez zsarolás, és semmi köze a jogállamisághoz. És most már nem is próbálják titkolni. Bármi is történjen, Brüsszelben változásra van szükség!

A mai ukrán-magyar külügyminiszteri találkozóra várakozva nyugati tisztségviselők a CNN-nek azt mondták, hogy a színfalak mögött óriási győzelemnek könyvelnék el, ha Magyarország lemondana vétójáról. Többségük azonban attól tart, hogy Magyarország ismét akadályokat gördít majd Ukrajna támogatása elé, és olyan új húzásokra készülnek Orbán részéről, amelyek lelassítják a nyugati támogatást.

Nyitókép: Hegedüs Róbert/MTI

#Belföld#támogatás#európai unió#orbán balázs

Címlapról ajánljuk