Külföld

Meghalt egy politikai fogoly Lukasenka börtönében

rtl.hurtl.hu

2024. január 15. 17:54

Vadzim Khrasko tüdőgyulladásban halt meg, miután a börtön vezetőségét nem érdekelte, hogy a férfi beteg.

Meghalt egy politikai fogoly egy fehéroroszországi börtönben, miután a hatóságok nem biztosítottak számára megfelelő orvosi ellátást – írja az AP.

Vadzim Khrasko tüdőgyulladásban halt meg a Vicebszk városához közeli büntetőtelepen, miután a börtön vezetői későn vitették kórházba – közölte a Viasna emberi jogi központ. Január 9-én halt meg, de a büntetőtelep csak most jelentette halálát.

Az 50 éves korában elhunyt informatikus Khrasko hároméves büntetését töltötte. Azért ítélték el, mert a vád szerint adományokat ajánlott fel olyan ellenzéki csoportoknak, amelyeket a hatóságok szélsőségesnek bélyegeztek.

Leanid Sudalenka politikai aktivista, aki ugyanott töltötte büntetését, az Associated Pressnek azt mondta, majdnem meghalt, amikor a koronavírus végigsöpört a létesítményen. Arról is beszélt, hogy a politikai foglyoknak sárga címkét kellett viselniük a rabruhájukon, hogy könnyen felismerjék őket az őrök. Azt mondta, rendszeresen zaklatták, bántalmazták és megalázták őket.

Már több politikai fogoly meghalt a belarusz börtönviszonyok miatt. Alesz Puskin művész júliusban halt meg egy perforált vakbél miatt, miután nem kapott orvosi ellátást.

Több mint 1400 politikai fogoly van rács mögött, köztük az ellenzéki pártok vezetői és a neves emberi jogi aktivista, s 2022-es Nobel-békedíjas Alesz Bjaljacki.

A belarusz hatóságok keményen fellépnek Alekszandr Lukasenko elnök ellenfelei ellen, miután a 2020. augusztusi választások hatalmas tüntetéseket váltottak ki.

Nyitókép: Viasna

#Külföld#vadzim khrasko#fehéroroszország#börtön#meghalt#politikai fogoly

Címlapról ajánljuk