Külföld

Előkerült egy feljegyzés: így halt meg valójában II. Erzsébet királynő

rtl.hurtl.hu

2024. január 14. 8:54

Az is kiderült, Károly király hogyan tudta meg, hogy meghalt az édesanyja, és mikor szólították először őfelségének. 

Álmában, békésen, fájdalmak nélkül halt meg II. Erzsébet királynő – áll Sir Edward Young feljegyzésében. 

A BBC cikke szerint a dokumentumot Robert Hardman, a Daily Mail című brit lap királyi tudósítója tette közzé, aki életrajzi könyvet írt Károly királyról. A könyvben az áll, hogy Károly éppen gombászni volt, amikor édesanyja meghalt, a szomorú hírt pedig akkor tudta meg, amikor visszafelé autózott Balmoralba. A feljegyzés szerint ez volt az első alkalom, hogy Károlyt őfelségének szólították.

Sir Edward feljegyzésének teljes szövege egyébként így szól:

Nagyon békésen. Álmában. Eltávozott. Idős korában. Semmit nem vett volna észre belőle. Nem érzett fájdalmat.

A könyv azt állítja, hogy a néhai királynő halálos ágyánál egy lezárt dobozt találtak, amely két lepecsételt levelet tartalmazott – az egyiket Károlynak, a másikat Sir Edwardnak címezték. Károly és felesége, Kamilla egy órát töltöttek Erzsébettel, mielőtt meghalt, Anna hercegnő, egy közeli templom lelkésze és a királynő rangidős öltöztetője váltották egymást halálos ágyánál.

A könyvben emellett az áll, hogy Károly megpróbálta felvenni a kapcsolatot Harry herceggel, de nem tudta személyesen elmondani neki, mert ő akkor már a repülőn ült Skócia felé. A Buckingham Palota ugyanakkor a könyvről azt nyilatkozta: nem kommentálnak egy „nem hivatalos” életrajzi kötetet. 

II. Erzsébet királynő 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el a Skóciában található balmorali kastélyban. Erzsébet tízéves koráig nem királynőnek készült, nagybátyja szerelme, és apja korai halála miatt lett az, halálával az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: II. Erzsébet brit uralkodó portréja a melbourne-i Szent Patrik-székesegyházban 2022. szeptember 9-én, halálának másnapján. Fotó: MTI / EPA / AAP / Joel Carrett

#Külföld#ii.erzsébet#feljegyzés#titkos iratok#károly király#harry herceg

Címlapról ajánljuk