Külföld

Újabb tiltakozáshullám érlelődik Iránban: megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt

rtl.hurtl.hu

2024. január 7. 7:55

74 korbácsütésre ítélték, számos iráni felháborodott. 

 Iránban felháborodást váltott ki, hogy a hatóságok megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt, írja az MTI.

Az iráni igazságszolgáltatás 74 korbácsütésre ítélte Roja Hesmati kurd aktivistát. Az érintett a büntetés végrehajtásáról Facebook-bejegyzésben számolt be.

A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre – írta az igazságügyi hatóság honlapja.

Az irániak a közösségi médiában nagyfokú felháborodással reagáltak a történtekre – írta a dpa német hírügynökség. Hesmatit áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt, jelentette a Sarg című iráni napilap.

 A nő ezt követően számos jogi váddal szembesült. Sikeresen fellebbezett a több mint 13 éves börtönbüntetés ellen – mondta az újságnak ügyvédje.

Az erkölcsi vétségek miatt kiszabott korbácsütés azonban érvényben maradt.

Hesmati októberben számolt be az ítéletről Facebook-oldalán, amely már nem nyilvános. Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, „középkori kínzókamraként” jellemezte.

Mint arról beszámoltunk,  2022 szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit, aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint súlyosan bántalmazták.

Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozásokat váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

Nyitókép: Tüntetés Párizsban Mahsza Amini halálának egyéves évfordulóján, 2023. szeptember 16-án Fotó: Ameer Alhalbi/Getty Images

Címlapról ajánljuk