Külföld

Eltiltották az indulástól Putyin egyik kihívóját

rtl.hurtl.hu

2023. december 27. 13:23

Jekatyerina Duncova egy másik független jelölt támogatására szólította fel híveit.

Nem indulhat a jövő évi orosz elnökválasztáson Jekatyerina Duncova, akiről egy hete azt írtuk, nyilvántartásba vették jelöltként. Az AP hírügynökség szerdai beszámolója szerint a választási hatóságok elutasították jelöltségét, és az ezzel szembeni fellebbezést is elvesztette.

Az orosz központi választási bizottság a jelöléshez benyújtott iratokban talált hibákat, köztük elírásokat, legalábbis erre hivatkoznak. A legfelsőbb bíróság sem változtatta meg a döntést. Az elvesztett fellebbezés után Duncova közölte, hogy saját pártot hoz létre, amely kiáll a békéért, szabadságért és demokráciáért.

Ki fogjuk vívni a jogot, hogy félelem nélkül élhessünk, szabadon beszélhessünk és bízhassunk a jövőben

– közölte a politikus. Duncova a liberális Jabloko pártot is megkereste, hogy indítsák őt elnökjelöltként, de a párt alapítója, Grigorij Javlinszkij nem lelkesedett az ötletért.

Több orosz párt már megnevezte jelöltjét. Az Orosz Kommunista Párt, amely a második legnagyobb frakcióval rendelkezik az alsóházban, az Állami Dumában, Nyikolaj Haritonov képviselőt jelölte. A kommunisták és a Dumában jelenlévő más pártok alapvetően Putyint támogatják.

A Polgári Kezdeményezés Pártja, amely nem jutott be a Dumába, Borisz Nagyezsgyin független elnökjelöltet támogatja, aki felszólalt Oroszország ukrajnai háborúja ellen. Duncova támogatóit arra kérte, hogy Nagyezsgyinnek segítsenek összegyűjteni a jelöltségéhez szükséges aláírásokat.

Putyin ugyancsak függetlenként indul, de a kormányzó Egységes Oroszország Párt és a mögötte álló koalíció már elkezdte az aláírásgyűjtést. Az orosz törvények szerint a független elnökjelölteknek legalább 300 ezer aláírást kell összegyűjteniük az ország legalább 40 régiójából.

Nyitókép: REUTERS/Maxim Shemetov

#Külföld#oroszország#orosz elnökválasztás#jekatyerina duncova#vlagyimir putyin

Címlapról ajánljuk