Külföld

Háromgyerekes anya indul Putyin ellen a márciusi választáson

rtl.hurtl.hu

2023. december 20. 17:07

Jekatyerina Duncova szerint sem a Kreml, sem az oligarchák nem állnak mögötte, és van benne félelem.

Nyilvántartásba vették a jövő márciusi orosz elnökválasztás jelöltjeként a negyvenéves Jekatyerina Duncovát – írja a Reuters.

Az egykori tévériporterrel múlt hónapban közölt interjút a Reuters, ebben Duncova elmondta, hogy célja véget vetni az ukrajnai konfliktusnak és szabadon engedni az olyan politikai foglyokat, mint Alekszej Navalnij. Duncova szerdán leadta a jelöltséghez szükséges iratokat a központi választási bizottságnak, de január 31-ig még össze kell gyűjtenie 300 ezer aláírást az induláshoz.

A Reuters emlékeztet, hogy a 71 éves Vlagyimir Putyinnak nincs komolyabb kihívója, Navalnijra több mint harminc évnyi börtönbüntetést szabtak ki, más ellenzéki vezetők pedig vagy szintén rács mögött vannak, vagy elhagyták az országot. Navalnij támogatói szerint a Kreml dönti el, hogy ki indulhat, és könnyedén manipulálhatják a választási eredményeket. A Kreml által közölt közvéleménykutatási adatok szerint Putyin támogatottsága 80 százalék körüli.

Jekatyerina Duncova a korábbi interjúban elismerte, hogy van benne félelem. Azt mondta: „minden józan ember”, aki vállalja a jelöltséget, „félne, de a félelem nem győzhet”. A háromgyermekes anya nem használta a háború szót az ukrajnai konfliktusra, mondván: „meg kell válogatnia szavait” a törvények miatt, amelyeket a Kreml felhasználhat a „különleges katonai művelet” kritikusaival szemben. „Előbb vagy utóbb minden fegyveres konfliktus véget ér, és remélem, ez a lehető leghamarabb befejeződik”, mondta, hozzátéve: „az emberek belefáradtak abba, ami folyik, de ennek nem adnak hangot”.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol Putyinról, kínosan nevetett. „Nem gondolok Putyinra”, mondta. „Amikor Európában és az Egyesült Államokban azt mondják, hogy Oroszország és az oroszok egyenlők Putyinnal, nincs rendjén. Nem állok a kollektív bűnösség pártján. Ez nem az országban élő összes ember döntése” – vélekedett.

Állítása szerint sem a Kreml, sem oligarchák, sem nagyvállalatok nem állnak mögötte. „Szeretem a hazámat” – mondta. Példaképeinek Indira Gandhit és Nelson Mandelát tartja. A Reuters szerint az orosz állami média ignorálja Duncovát, az ügyészség pedig beidézte, hogy elbeszélgessenek vele politikai nézeteiről.

Nyitókép: REUTERS/Maxim Shemetov

#Külföld#oroszország#vlagyimir putyin#orosz elnökválasztás#jekatyerina duncova

Címlapról ajánljuk