Külföld

Fideszes aktivistákkal segíti a szerb választáson induló magyar pártot Lázár János, aki pálinkázott az eligazítón

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 15:09

Negyven fideszes aktivista érkezik Szerbiába, hogy segítse a választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget. Ez akkor derült ki, amikor a vajdasági kampányaktivistáknak tartott kötetlen eligazítást Lázár János, amin a pálinkázás sem maradt el.

Lázár János építési és közlekedési miniszter negyven magyarországi fideszes aktivistával erősíti a szerbiai választáson induló Vajdasági Magyar Szövetséget (VMSZ) – írja a 444.hu.

A lap szerint Lázár kedden egy vonatozással avatta fel a Szeged-Szabadka vasútvonalat, ahol nyolc év után újra járnak a személyvonatok. A miniszter Palicson találkozott a vajdasági magyar párt, a VMSZ helyi tagjaival, akiknek egy pohárköszöntőt tartott.

Szerbiában december 17-én előrehozott parlamenti választások lesznek, és ugyanezen a napon önkormányzati választást is tartanak 65 szerbiai településen. A választások esélyese a kormányzó Szerb Haladó Párt, legfőbb kihívója pedig a közös listán induló baloldali-liberális ellenzék. A kormányzó pártnak pedig egyik potenciális koalíciós partnere maga a VMSZ, ami kapcsolódási pontot képez Aleksandar Vucic jobboldali szerb elnök és egyik legfőbb szövetségese, Orbán Viktor között.

„Jól kitoltam magukkal, hogy ilyen korán kellett jönnöm” – mondta Lázár János azon a videón, amelyen a VMSZ aktivistái társaságában látható. Lázárt Pásztor Bálint, a vajdasági magyar párt október 30-án elhunyt elnökének fia fogadta, a miniszteri beszéd előtt pedig kortespálinkát szolgáltak fel a több tucat résztevőnek.

Lázár pálinkázásáról készült videót a helyi haladó párti hatalom újságjának munkatársa töltötte fel:


A szerbiai választást Lázár egy újabb próbatételnek nevezte. „Soha nincs megnyerve egy választás, soha nem könnyű dolog egy választás” – mondta a jelenlévőknek. Lázár János azt is elárulta a helyszínen, hogy a jövő héten negyvenen jönnek Lázár választókerületéből segíteni a vajdasági magyaroknak. „Meg kell őket terhelni, meg kell őket dolgoztatni, mert otthon el vannak kényelmesedve” – fogalmazott a miniszter.

Erre a VMSZ-es Pásztor Bálint azt válaszolta: „és jövünk hozzátok mi is jövő tavasszal”. A lap szerint ez azt jelenti, hogy 2024-es magyarországi önkormányzati és európai parlamenti választáson a VMSZ viszonozza majd Lázár segítségét. A 444.hu megjegyzi: egyelőre nem tudni, mit szól majd a szerbiai hatalom ellenzéke ahhoz, hogy magyar aktivisták segítik Vucic hatalmon maradását.

Nyolc év után újra járnak a személyvonatok Magyarországról Szabadkára. A személyforgalom megindítását eredetileg október 23-ra, a nemzeti ünnepre tervezték, ám el kellett halasztani. Mint megírtuk, a Szeged-Röszke vasútvonal fejlesztésével megbízott, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó V-Híd nem készült el időre a biztonsági berendezésekkel. Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár akkor az RTL Híradónak nyilatkozott az ügyben:


Nyitókép: Nikola Tumbas / YouTube

#Külföld#lázár jános#fideszes#aktivista#szerbia#választások#vajdasági magyar szövetség#kampány

Címlapról ajánljuk