Külföld

Az osztrák közlekedési miniszter nem szeretné eladni a GYSEV-et, közölte Lázárral, hogy nincs más választásuk, mint a bíróság

rtl.hurtl.hu

2023. december 1. 18:30

Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere a Híradónak elmondta: a hét elején fordultak a magyar bíróságokhoz GYSEV vezérigazgató-helyettesének kirúgása ügyében, akit Lázár János novemberben indoklás nélkül menesztett. Lázár korábban arról beszélt, hogy akár minden osztrák érdekeltséget kivásárolna a GYSEV-ből a magyar állam. Ausztria közlekedési minisztere viszont nem lát indokot arra, miért kéne eladni a részvényeket. 

Mint arról beszámoltunk, november elején Lázár János építési és beruházási miniszter elbocsátotta Hana Dellemant, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét. Az osztrák szaktárca akkor azt közölte, hogy Hana Dellemannt érdemi indoklás nélkül távolították el posztjából, ezért jogi útra szeretnék terelni az ügyet.

A GYSEV osztrák-magyar vasúttársaságnak három tulajdonosa van: az osztrák és a magyar állam, valamint a Strabag nevű ausztriai cég. A magyar fél a többségi tulajdonos, 65,5 százalékát birtokolja a cégnek, 28,3 százalékot az osztrákok, míg a Strabagnak 6,3 százalékos tulajdonrésze van. A Híradónak Leonore Gewessler, Ausztria környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere nyilatkozott az ügyről.

Az osztrák közlekedési miniszter elárulta, hogy a hét elején fordultak a magyar bíróságokhoz az ügyben.

Mint mondta, a cégnek nagyon eredményes közös történelme van, amely azon alapszik, hogy külön döntenek a saját országukra, a saját hálózatukra vonatkozó kérdésekben, erről szerződéses megegyezések is születtek. Ám ez a megegyezés csak az idei év elejéig tartott, amikor az első jeleit látták annak, hogy a közös döntéshozatal egyre nehezebb. Ennek egyik példájának nevezte a GYSEV osztrák vezetőjének menesztését.

Természetesen ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez ellentétes a régóta fennálló szerződéses megállapodásunkkal, ezért is kell most bírósághoz fordulnunk. Arra kértük a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket

– mondta Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter. 

Hozzátette, ők sosem szóltak bele a magyar fél döntéseibe, és ezt Magyarországnak sem lenne szabad. Szerinte az osztrák oldalon nagyon sikeresen működtek az elmúlt években, mert rengeteg adófizetői pénzt invesztáltak a közlekedési infrastruktúra fejlesztésébe. Az osztrák közlekedési miniszter hangsúlyozta: 

Hana Delleman elbocsátása fenyegetést jelent a cég jövőjének fenntarthatóságára nézve Ausztriában és Magyarországon. Azért kellett lépnünk, hogy megakadályozzuk a további károkat.

Mint arról a Híradó is beszámolt, Lázár János nemrégiben felvetette, hogy megvásárolná a Strabag tulajdonrészét, ám később már arról is beszélt, hogy akár minden osztrák érdekeltséget kivásárolna a GYSEV-ből a magyar állam, és tettek is ajánlatot a legkisebb tulajdonos Strabagnak. Lázár hozzátette, a következő tíz évben 6500 milliárd forintot kér a kormánytól vasútfejlesztésre, ebből 1500 milliárdot finanszírozna az Európai Unió.

 

Nem látok indokot a részvények eladására. Engem nem a pénz érdekel, hanem a jól működő vasúti szolgáltatás. Az én szememben a vasút többről szól, mint a nyereségről. A kérdés, ami az asztalon van, és amire fókuszálunk az a bírósági ügy, amit beadtunk. Hogy visszavonjuk a döntéseket, amit Lázár János egymaga hozott meg

– fogalmazott Hana Dellemann.

Szavait azzal zárta, hogy kár lenne egyszerűen elengedni a 100 éves közös múltat, ezért kell módot találni a továbblépésre, az együttműködésre. Noha mint leszögezte, jelenleg ezekkel az említett lépésekkel nagyon nehéznek látja a gördülékeny együttműködést a GYSEV-en belül. 

„Nagy szükség van más együttműködési lehetőségek megvitatására” – fogalmazott. Azt is elárulta, hogy nemrégiben személyesen is egyeztetett Lázár Jánossal, miután Budapestre látogatott:

Meglátogattam Lázár minisztert Budapesten. Megismertük egymás álláspontját, de ezen a megbeszélésen nem találtunk módot a közös továbblépésre. Jeleztem neki, hogy ezen a ponton nincs más választásom, mint bíróságra vinni az ügyet. 

Nyitókép: Leonore Gewessler klímaügyért, környezetvédelemért és energiaügyért felelős osztrák miniszter az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek informális tanácskozásán Prágában 2022. július 13-án. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

#Külföld#lázár jános#gysev#osztrák#közlekedési miniszter#interjú#ma#vasút

Címlapról ajánljuk