Külföld

Fico új kormánya leállította Ukrajna hadisegélyezését

rtl.hurtl.hu

2023. november 8. 13:30

A G7 országok viszont a gázai konfliktus közepette is elkötelezettek Ukrajna támogatása iránt.

Az új szlovák kormány nem hagyta jóvá az Ukrajnának szánt hadisegély leszállítását, amit még Ódor Lajos kormánya készített elő – idézi az MTI a TASR szlovák hírügynökség tájékoztatását.

A 15 milliárd forint értékű szállítmány 4 millió 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és ahhoz tartozó lőszert tartalmazott volna.

Az előző kormány idején Szlovákia 13 katonai segélycsomagot hagyott jóvá és szállított le Ukrajnának, több mint 251 milliárd forint értékben. Az új szlovák kormányfő, Robert Fico a kinevezését követően többször is megerősítette választási kampányígéretét, amely szerint teljesen leállítják az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat.

Az MTI arról is beszámol, hogy a világ legfejlettebb ipari demokráciáit tömörítő G7 országok külügyminiszterei szerdán Tokióban határozott támogatásukról biztosították Ukrajnát az orosz támadással szemben. Ígéretet tettek arra, hogy közösen folytatják a szigorú szankciók bevezetését Moszkvával szemben, közép- és hosszú távon pedig felgyorsítják az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket.

Határozottan elítélték az Oroszországba irányuló észak-koreai fegyverszállításokat és Phenjan rakétaindításait. Hangsúlyozták: a gázai konfliktus ellenére fontos, hogy ne lankadjon az Ukrajna támogatása iránti elkötelezettségük.

Robert Fico, aki előző miniszterelnöksége idején az újságírógyilkosságig fajult korrupcióba bukott bele, nemrég Ukrajnát „a világ legkorruptabb országának” nevezte és azt mondta, 

azzal a feltétellel támogatja az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi segélyt, ha annak egy része Szlovákiához kerül. 

Nyitókép: REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

#Külföld#szlovákia#ukrajna#robert fico#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk