Külföld

David Pressman ismét Washingtonba utazott, ahol a magyar demokrácia állapotáról egyeztetett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 4. 17:22

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete pár nappal ezelőtt ismét Washingtonba utazott, hogy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel konzultáljon az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról.

Az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége által szombaton kiadott közlemény szerint David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete november 2-3-án Washingtonba utazott, hogy „magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőkkel konzultáljon az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokról”.  

A rövid közlemény szerint az USA budapesti nagykövete az újabb washingtoni megbeszélésein találkozott „a végrehajtó hatalom rangidős képviselőivel, köztük a Kongresszus, a Fehér Ház és a Külügyminisztérium vezető tisztségviselőivel is”.

David Pressman pénteken azt közölte Twitteren, hogy egyeztetett William Keatinggel és Thomas Keannel. A két demokrata, illetve repiblikánus párti kongresszusi képviselő elsősorban külpolitikai, európai ügyekkel foglalkozik a képviselőház erre szakosodott albizottságában. 


Bill Keating Twitteren azt írta, hogy áttekintették a magyarországi demokrácia erodálódásának kérdéseit, illetve az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatását. A megbeszélésen téma volt Svédország leendő NATO-tagsága, amit már csak az Orbán-kormány akadályoz: Bill Keating sürgette Magyarországot, hogy hagyja jóvá a skandináv ország csatlakozási kérelmét.


Mint arra a Telex cikke emlékeztet, David Pressman legutóbb tavasszal járt Washingtonban, majd miután visszatért Budapestre, sajtótájékoztatót hirdetett, ahol közölte, hogy az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el , hogy „a magyar vezetők egyre szorosabb kapcsolatokra törekednek Oroszországgal”. A sajtótájékoztató előtt fél órával az USA bejelentette, hogy felkerült szankciós listájukra a részben magyar tulajdonú orosz kémbank és annak magyar vezetője is.

Pressman újabb washingtoni látogatása mögött ezúttal is az állhat, hogy az Egyesült Államok ismét a magyar politikai elithez kötődő magánszemélyeket vehet fel szankciós listájára korrupciós ügyekben való részvételük miatt.

Nyitókép: U.S. Embassy Budapest / Facebook

#Külföld#egyesült államok#magyarország#diplomácia#demokrácia#david pressman#nagykövet

Címlapról ajánljuk