Külföld

Öngyilkos lett a 19 éves brit katonanő, akit felettese hónapokon át szexuálisan zaklatott

rtl.hurtl.hu

2023. október 5. 10:16

Egy hónap alatt 3500 üzenetet küldött beosztottjának a férfi, aki nem tudta elfogadni, hogy a fiatal nő nem viszonozza érzéseit. A katona visszaélt pozíciójával: a feladatokat úgy osztotta ki, hogy együtt kelljen dolgozniuk, hónapokon át nyomasztotta a tüzért, aki egyre rosszabb érzelmi állapotba került. A brit hadsereg jelentésében elismerte, hogy a katona nyomásgyakorlása hozzájárult a 19 éves Jaysley Beck halálához. 

Jaysley Beck 16 évesen lépett be a brit hadseregbe, büszke volt arra, hogy katona. 19 évesen önkezével vetett véget életének a Larkhill táborban, a tüzér holttestét tíz nappal 2021 karácsonya előtt találták meg. A BBC oknyomozása szerint végzetes döntésében jelentősen közrejátszott, hogy felettese megkeserítette életét. A férfi messzemenőkig visszaélve pozíciójával a szerelmével üldözte beosztottját. Nagy-Britannia egyike annak a 19 országnak, amely 16 éves kortól toboroz hadseregébe.


A BBC által látott szolgálati vizsgálati jelentés a „nemkívánatos viselkedés intenzív időszakaként” írja le azt az eseménysort, amely „szinte biztos, hogy ok-okozati tényező volt” a fiatal nő halálában. Meg nem nevezett, közvetlen felettesének viselkedése két hónappal Jaysley Beck halála előtt kezdődött. „Bár ez a viselkedés a halála előtti héten véget ért, úgy tűnik, hogy továbbra is hatással volt rá, és jelentősen megviselte mentális ellenálló képességét és jólétét” – idézi a BBC a jelentést.

A hadsereg vizsgálata arra jutott, hogy a nő felettese magánjellegű kapcsolatot akart kialakítani a nővel, akinek barátja volt, és nem viszonozta elöljárója érzéseit. A jelentés szerint a férfi 2021 októberében

több mint ezer WhatsApp-üzenetet és hangüzenetet küldött neki. Novemberben ez a szám már több mint 3500-ra emelkedett.

Az üzenetekben kontrollálóan lépett fel, és világossá tette, hogy nem bírja elviselni a gondolatot, hogy a nő mással van. Feletteseként a feladatokat úgy osztotta ki és szervezte meg, hogy együtt kelljen dolgozniuk. A nő aggódott amiatt, hogy a férfi mobiltelefonján keresztül követi a mozgását. 

Jaysley Beck a halála előtti héten a férfi viselkedése miatt elhagyta a szállodát, ahol mindketten megszálltak egy munkalátogatás során. Kétségbeesésében felhívta az apját, majd egy barátja vette fel az autójával a reszkető nőt. Egy üzenetben azt írta főnökének, hogy csapdában érzi magát a férfi tettei miatt, és a családja aggódik. 

Az az igazság, hogy nehezen tudok megbirkózni ezzel az egésszel

– írta.

Szűk családja látta főnöke üzeneteit, a BBC-nek azt mondták, hogy a nagylelkű és jószívű tinédzser nem akarta megbántani felettese érzéseit.

Az ember azt gondolja, hogy a legegyszerűbb megoldás, ha blokkolja őt, de nem lehet csak úgy blokkolni a főnökét

– mondta Jaysley Beck édesanyja. Ő és férje, valamint másik lányuk folyamatosan kapcsolatban voltak Jaysley-vel, végigkövették, milyen lelki nyomokat hagyott rajta főnöke szüntelen nyomasztása. Jaysley Beck állandóan rosszkedvű volt, elege volt felettese viselkedéséből, amely egyre inkább tönkretette azt a munkát, amit igazán szeretett csinálni. A PA hírügynökségnek a gyászoló édesanya arról beszélt, hogy lánya egy olyan rendszerben élt, ahol tisztelni kell a feljebb állókat, ő pedig nem akart botrányt. Az viszont egyértelmű volt, hogy érzelmileg mélyen érinti a helyzet.

Nagyon megviselte Jaysley-t. Erős jellem volt, így az, hogy Jaysley sírt, mutatta, hogy valami nagyon-nagyon bántotta 

– idézte fel a történteket az édesanya.

A BBC által megismert jelentés szerint viszont családi problémák, köztük egy személy elvesztése is szerepet játszott a nő halálában. Családja visszautasítja ezt, értetlenül állnak a megállapítás előtt, amely az édesanya szerint arra utal, hogy át akarják hárítani a felelősséget rájuk. A jelentés szerint Jaysley Becknek nem volt diagnosztizált mentális problémája, a hadseregben senkitől sem kért a mentális jóllétével összefüggő támogatást.

Leighann McCready megbánta lánya pályaválasztását. A katonaságot azzal is vádolja, hogy a feldolgozhatatlan veszteség után az együttérzés legkisebb jelét sem mutatták a család felé: amikor Jaysley halála után egy kis időt szerettek volna eltölteni a lány szobájában a holmija összepakolása közben, falba ütköztek. Ahogyan a temetés kereteiről sem tudtak megegyezni.

Az esetet kommentálva a hadsereg szóvivője közölte, hogy együttéreznek az elhunyt tüzér családjával és barátaival, ennél többet azonban nem szerinte nem lenne helyénvaló hozzáfűzni a vizsgálat lezárultáig. Grant Shapps védelmi miniszter a BBC anyagáról azt mondta: szomorú és felzaklató volt olvasni, együttérez a katona családjával.

Aljas, megalázó kommentárok

A lány halálának ügyében indult vizsgálat során tanúvallomásokat hallgattak meg olyan esetekkel összefüggésben, amikor férfi katonák nem megfelelő szexuális viselkedést tanúsítottak női kollégáikkal szemben Larkhillben. A jelentés szerint a katonák jelentős kisebbsége körében ez mindennapos volt. Az egyik tanú arról számolt be, hogy rendszeresen kaptak aljas, megalázó megjegyzéseket férfi katonatársaiktól. A jelentés szerint a fegyveres erők új politikájának részeként 2022 novemberében vezették be az ilyen jellegű magatartás elleni intézkedéseket.

Két évvel ezelőtt egy brit parlamenti képviselők által készített jelentés megállapította, hogy a fegyveres erőknél a zaklatás – akár súlyos szexuális zaklatás – áldozatául esett nők esetében megtagadják az igazságszolgáltatást a „sajnálatosan nem megfelelő” katonai panaszeljárás miatt. A védelmi bizottság több mint 4000 nő – köztük veteránok és még szolgálatban lévők személyek – vallomását hallgatta meg, a képviselőket megdöbbentették a szexuális visszaélésekről, nemi erőszakról szóló beszámolók.

Hazai esetek

2021-ben Zsiga Katalin rendőrnő tett feljelentést két kollégája ellen, állítása szerint az év novemberében elkábították és megerőszakolták szolgálat közben. Szerinte videó is készült az esetről, de az ügyészségnél azt mondják, erre sincs bizonyíték:


Tavaly márciusban a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a nő panaszát. A rendőrnő ellen hamis vád miatt kezdeményeztek eljárást, majd egy hónapra be kellett vonulnia az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe.

Idén májusban derült ki, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elé kerülhet egy honvéd főhadnagy zaklatási ügye. A Szolnokon szolgáló katonanőnek állítása szerint 2022-ben parancsnoka többször is szexuális ajánlatot tett, meg nem engedett módon közeledett hozzá. A honvéd főhadnagy panaszt tett felettese ellen és kérte az áthelyezését. A nő azt állítja, hogy a belső vizsgálat során lekezelően bántak vele, felettesével szemben pedig nem indult eljárás.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot!

Nyitóképünk illusztráció. Tiszti kadétok menetelnek a Sandhursti Királyi Katonai Akadémián 2016. december 16-án az angliai Camberleyben. – Fotó: Richard Pohle - Pool / Getty Images

#Külföld#öngyilkos#nagy-britannia#katona#szexuális zaklatás#zaklatás#ma

Címlapról ajánljuk