Kultúra

Honnan vette Azahriah a művésznevét? Egy hedonista, jó királyról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 25. 10:10

Uzziás, Azariás, Azahriah – ha nem lenne Baukó Attila, aki jövő májusban három stadionkoncertet is ad a Puskás Arénában, akkor talán sokkal kevesebben mélyednének el az Ószövetség júdeai történeteiben. Lássuk, mit érdemes tudni napjaink legnépszerűbb magyar előadóművészének nevéről!

Most, hogy jövő májusban három telt házas stadionkoncerttel Azahriah bebetonozza magát a magyar popzenei hírességek csarnokába, valószínűleg sokan elgondolkodnak két dolgon:

  • hogyan kell pontosan, helyesen ejteni a nevét?
  • mit is jelent, honnan származik Baukó Attila művészneve?

Igazából egyik sem titok. Baukó Attila azaz Paul Street, azaz Azahriah 2020 novemberében részletesen beszélt Bánkuti Daninak a ONETEMPO YouTube-csatorna egyik adásában arról, hogy honnan is jött a művésznév, amin mostanra túlzás nélkül szinte az egész ország emlegeti.

A műsorban ő maga egyszerűen úgy ejti a nevét, hogy „Azaria(h)”, tehát nem angolosan vagy valami más egzotikus kiejtés szerint, hanem nagyjából fonetikusan, ahogy a magyar ábécé hangjainak megfelel a leírás, a szóvégi H-t kissé elhalóan lehelve.

Minden erkölcsi szabályt megszegett, hogy élvezhesse az életét

A név eredete ennél sokkal érdekesebb: Azahriah az Ószövetség júdeai történeteiből merített ihletet, amikor életre hívta popzenészi identitását.

Mint a Bánkuti Danival folytatott beszélgetésből kiderül, 2017 végén kezdett el szövegeket írogatni, és egyidejűleg belemerült a zenei alapok szerkesztésébe is, folyton tutorial videókat bújt a YouTube-on, miközben különféle szoftverekkel kísérletezett. Folyton nála volt a laptopja, a buszon, a HÉV-en is, hónapokig ebből állt az élete, és közben alakult ki benne az elképzelés, hogy szeretne zenéket csinálni és előadni.

És akkor jött az Azahriah név.

Egyik éjszaka látott ugyanis a YouTube-on egy dokumentumfilmet, amiben két amerikai férfi egynapi keresetét hasonlították össze, 60 dollártól 11 ezer dollárig. A filmben szerepelt egy ételfutár, akit Azariah-nak hívtak, és nagyon megtetszett neki a név:

Feltűnt hogy ez egy jó név. Nem arra gondoltam, hogy na, de jó, én ezt most be fogom lopni, hanem csak arra, hogy érdekes neve van. Utánanéztem csak úgy kíváncsiságból, és a névnek a jelentésére pontosan már nem emlékszem, de köthető volt egy zsidó uralkodóhoz a régi, Krisztus előtti időkből. Első Uzziás, magyarra fordítva, aki Krisztus előtt 808-ban született.

Azahriah felidézte, miket olvasott Uzziásról: nagyon vallásos családba, szigorú kötöttségek közé született, aztán úgy alakult az élete, hogy uralkodó lett belőle, nagyon gazdag, nagyon jómódú. 180 fokos fordulatot vett az élete, minden erkölcsi szabályt megszegett, hogy élvezhesse az életét, és amikor meghalt, semmi megbánás nem volt benne amiatt, hogy vallási szabályokat vagy előírásokat hágott át, és nem tisztességesen élte az életét:

Hát ott volt paráználkodás, akár még gyilkosságok is. Ez a kontraszt, hogy az életben a jó és a rossz teljesen relatív fogalom, hogy nem tudjuk megmondani, milyen cselekedet számít jónak (...) engem ez az életfelfogás nagyon megragadott, és úgy tudok vele azonosulni, hogy egy egész karaktert rá tudok építeni, ami a zenéből jön, ami belőlem jön. 

Az öreg, leprával sújtott Uzziás királyt így ábrázolta Rembrandt egyik festményén:

Azahriah, Hungária királya
Forrás: Wkimedia Commons


Uzziás királyról, Dávid király leszármazottjáról azt írja a Wikipedia összefoglalója, hogy i.e. 808 körül született, 16 évesen lépett a trónra Júdea tizedik királyaként. Nagyjából 52 évig uralkodott i.e. 791 és 740 között, az első 24 évben régensként apjával, Amásiával osztozott a trónon, míg élete betegségben töltött utolsó tíz évében már fia, Jotám volt a tényleges uralkodó. Amit cselekedeteiről tudni lehet, az Ószövetségből, a Krónikák első és második könyvéből ismerjük.

Nevét különböző nyelveken különféleképp írják, héberül ‘Uzzīyyāhū vagy ‘Azaryā, latinul Ozias vagy Azarias, angolul Uzziah vagy Azariah. Magyarul is többféle írásmód ismeretes az Uzziáson kívül: Azariás, Ázáriás vagy Azarja. James F. Driscoll katolikus teológus szerint az ‘Uzzīyyāhū a helyes névváltozat, az ‘Azaryāaz kódexmásolói elírás következtében került be a szent könyvekbe, és terjedt el később széles körben. A héber ‘Uzzīyyāhū jelentése: „az Úr az én erősségem”.

Uzziást tartják Júdea egyik legkiválóbb királyának, akinek uralkodása alatt az ország felvirágozott. Sokat tett a mezőgazdaság fellendítésére, újjászervezte a hadsereget, hadi sikereket ért el a filiszteusok és az ammoniták ellen. Hódításai, katonai sikerei következtében nevét még Egyiptomban is ismerték. Irányításával Jeruzsálem a korszak egyik legnehezebben bevehető erődítménye lett, köszönhetően az újonnan emelt bástyáknak, valamint nyílvető, kőhajító gépeknek, amiket az ő utasításai alapján terveztek.

Azahriah, Hungária királya
Uzziás kőhajító gépei – Kép: Sepia Times/Universal Images Group via Getty Images

Az ószövetségi leírások szerint az egykor istenfélő fiatalt kezdeti uralkodói sikerei önteltté, felfuvalkodottá tették. A Biblia szerint Uzziás szembeszállt a papsággal, ami a vesztét okozta: ő akart illatáldozatot bemutatni az Úrnak, ami a papság előjoga lett volna. A templomot földrengés rázta meg, és gőgös királyt leprával sújtotta az Úr. A tisztátalansága miatt a palotából kiköltöztetett beteg király 11 évvel később hunyt el, a hatalmat ez idő alatt fia gyakorolta.  

Azariás, a három ifjú egyike 

Feltétlenül említésre méltó, hogy az Ószövetségben később, egészen pontosan Dániel próféta könyvében szerepel még egy nevezetes Azariás (avagy Azarja), aki egyike volt annak a három szent ifjúnak, akiket Nabukodonozor babiloni király a hitük miatt tüzes kemencébe dobatott.

A perzsa megszállás alatt Ananiás, Azariás és Mizael júdeai ifjak Nabukodonozor udvarában nevelkedtek, hogy később a király szolgái legyenek. A király parancsára még nevüket is megváltoztatták, ők azonban nem hagyták el hitüket, és nem voltak hajlandók bálványimádásra, ezért lett volna sorsuk tűzhalál. Azonban az ószövetségi történet szerint Azariás imádkozni kezdett Istenhez, aki erre angyalt küldött megmentésükre, így mindhárman túlélték a kegyetlen kivégzési módot. 

Ananiás, Azariás és Mizael történetét Borbély Szilárd a Három Ifjú Éneke című versében a holokauszttal párhuzamba állítva dolgozta föl. 


Hozzászólna?

 

Nyitókép: Azariah avagy Uzziás király egy 18. századi metszeten, és Azahriah koncert közben – Forrás: Icas94 / De Agostini Picture Library via Getty Images / RTL

#Kultúra#Azahriah#név#uzziás#júdea királya#azariah#ma

Címlapról ajánljuk